Tort pischinger: przepis na deser z wafli i czekolady

2021-03-29
Tort pischinger: przepis na deser z wafli i czekolady
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Poznaj przepis na wyśmienity czekoladowy deser - łatwy do przygotowania. Dowiedz się, jak zrobić waflowy tort pischinger z masą czekoladową.

SKŁADNIKI

  • 1 paczka okrągłych andrutów,
  • 20 dag masła,
  • 12 dag cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 5 dag czekolady,
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • na polewę:
  • 5 dag gorzkiej czekolady,
  • 3 dag masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka utarte z cukrem. Ucierać, stopniowo dodając stopioną i przestudzoną czekoladę.
  • Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.
  • Wafle posmarować masą, ułożyć jeden na drugim, przykryć ostatnim waflem bez masy.
  • Przycisnąć deseczką i obciążyć, zostawić w chłodnym miejscu do stężenia.
  • Przygotować polewę: podgrzać czekoladę, dodać masło i wymieszać.
  • Posmarować wierzch i brzegi tortu, i pozostawić do zastygnięcia.
  • Można najpierw posypać tort uprażonymi migdałami lub orzechami, a następnie pokryć polewą.