Tort pischinger: przepis na deser z wafli i czekolady
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Poznaj przepis na wyśmienity czekoladowy deser - łatwy do przygotowania. Dowiedz się, jak zrobić waflowy tort pischinger z masą czekoladową.
SKŁADNIKI
- 1 paczka okrągłych andrutów,
- 20 dag masła,
- 12 dag cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 5 dag czekolady,
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- na polewę:
- 5 dag gorzkiej czekolady,
- 3 dag masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć na puszystą masę, dodać żółtka utarte z cukrem. Ucierać, stopniowo dodając stopioną i przestudzoną czekoladę.
- Dodać skórkę pomarańczową, wymieszać.
- Wafle posmarować masą, ułożyć jeden na drugim, przykryć ostatnim waflem bez masy.
- Przycisnąć deseczką i obciążyć, zostawić w chłodnym miejscu do stężenia.
- Przygotować polewę: podgrzać czekoladę, dodać masło i wymieszać.
- Posmarować wierzch i brzegi tortu, i pozostawić do zastygnięcia.
- Można najpierw posypać tort uprażonymi migdałami lub orzechami, a następnie pokryć polewą.