Torcik marchewkowy z powidłami: przepis na proste ciasto marchewkowe
2021-03-26

łatwy
30 min
4
Ciasto marchewkowe z powidłami to doskonały przepis na smaczny i zdrowy deser. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a do tego wygląda niezwykle efektownie. Sprawdź, jak je przygotować.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi
- 4 łyżki mielonych ziaren siemienia lnianego
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- miąższ z wydrążonej laski wanilii
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- wybrane bakalie
- pokruszone orzechy do posypania brzegów ciasta
- 6 łyżek powideł do ciasta i 3 łyżki powideł do posmarowania brzegów
- lukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą, powyżej objętości ziaren i moczymy 15 minut.
- Następnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki, na końcu dodając bakalie. (Trochę powideł zostawiamy do posmarowania brzegów ciasta).
- Masę wylewamy do formy i pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
- Wierzch ciasta oblewamy białym lukrem, a boki cieniutko smarujemy powidłami i obsypujemy drobno posiekanymi orzechami.