Tartaletki z jabłkami
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Tartaletki z jabłkami to pomysł na słodką domową przekąskę. To także świetny pomysł na dziecięcy kinderbal. Kruche maślane ciasto i słodkie nadzienie, najlepiej własnoręcznie przygotowane z dobrych jabłek. Można także wykorzystać gotowe kruche ciasto. To idealny przepis dla zapracowanych matek i ojców.
Zobacz także: Domowy mus z jabłek do szarlotki, naleśników i deserów
SKŁADNIKI
- 400 g mąki
- 200 g kostka masła
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- 600 g domowych prażonych jabłek lub musu jabłkowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, masła, żółtek i cukru pudru zagniatamy ciasto, dokładnie wyrabiamy i wkładamy do zamrażarki.
- Po 5-10 minutach smarujemy masłem formy do tartaletek, posypujemy mąką i wykładamy cienką warstwą ciasta. Pieczemy ok. 10 minut w temp. 180-190°C.
- Z resztek ciasta wycinamy wąskie paski.
- Podpieczone korpusiki tartaletek wypełniamy prażonymi jabłkami i dekorujemy pociętymi paseczkami ciasta.
- Ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut.