Tartaletki z czekoladą
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          80 min
      
      
        
          4
      
    Tartaletki z czekoladą to łatwe i apetyczne danie deserowe.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
 - 300 g mąki pszennej
 - 100 g cukru pudru
 - cukier waniliowy
 - 100 g masła
 - jajko
 - szczypta soli
 - tłuszcz i mąka do formy
 - Wierzch:
 - 100 g gorzkiej czekolady
 - 2 łyżki śmietanki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: wsypać do miski mąkę, sól, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać pokrojone masło, jajko i 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 40 minut do lodówki.
 - Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wyciąć z niego osiem kółek o średnicy 12 cm. Ułożyć je na natłuszczonej blasze.
 - Na każdym spodzie uformować brzeg o wysokości 1 cm. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, a następnie ostudzić.
 - Wierzch: czekoladę posiekać, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietanką. Upieczone tartaletki napełnić polewą. Udekorować.
 - Więcej przepisów w książce "Zapiekanki mniam, mniam"