Tartaletki z czekoladą

2021-03-29
Tartaletki z czekoladą
Autor: Shutterstock Tartaletki z czekoladą to łatwe i apetyczne danie deserowe.
łatwy
80 min
4

Tartaletki z czekoladą to łatwe i apetyczne danie deserowe.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 100 g masła
  • jajko
  • szczypta soli
  • tłuszcz i mąka do formy
  • Wierzch:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: wsypać do miski mąkę, sól, cukier puder i cukier waniliowy. Dodać pokrojone masło, jajko i 2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 40 minut do lodówki.
  • Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wyciąć z niego osiem kółek o średnicy 12 cm. Ułożyć je na natłuszczonej blasze.
  • Na każdym spodzie uformować brzeg o wysokości 1 cm. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC, a następnie ostudzić.
  • Wierzch: czekoladę posiekać, rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietanką. Upieczone tartaletki napełnić polewą. Udekorować.
  • Więcej przepisów w książce "Zapiekanki mniam, mniam"