Tarta z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Przepis na wiosenną tartę z konfiturą winogronową, budyniem i jagodami został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorką przepisu jest Joanna Grzybowska. Ta prosta, lekka, kolorowa, cieszy oczy i podniebienie.
SKŁADNIKI
- KRUCHE CIASTO na spód:
- 150 gram mąki pszennej
- 100 gram masła
- 50 gram cukru lub cukru pudru (osobiście wolę cukier puder)
- 1 małe żółtko
- 2 łyżki śmietany 30%
- NADZIENIA:
- 1 budyń z cukrem + 0,5 l mleka (opcja na skróty) lub możemy zrobić budyń samemu:
- 0,5 l szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- łyżeczka mąki pszennej
- łyżeczka maki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- konfitura z winogron - ok. 150 ml - niecały, mały słoiczek
- DEKORACJA:
- jagody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce (masło musi być zimne, pokrojone w kostkę lub starte na tarce o grubych oczkach), szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię, schładzamy w lodówce minimum godzinę.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykładamy foremkę do tarty. Możemy również zimne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wyłożyć nim foremkę, uformować spód.
- Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 180'C przez ok. 15-20 minut. Ciasto obciążamy grochem lub podczas pieczenia obserwujemy i dociskamy łopatką wybrzuszenia (łatwiejsza i bardzo praktyczna metoda). Ciasto wyjmujemy do wystudzeniu, ostrożnie aby spód nie popękał. Praktyczne są foremki z wyjmowanym spodem.
- Przygotowujemy budyń wg opisu z opakowania. Opcja domowego budyniu: 0,35 l mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka (0,15 l) mieszamy z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i żółtkiem, wlewamy do zagotowanego mleka i energicznie mieszamy. Budyń zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
- Na wystudzony kruchy spód wykładamy konfiturę (ważne aby była gęsta, nie miała soku) oraz budyń. Schładzamy, aby budyń zgęstniał. Przed podaniem dekorujemy jagodami (lub innymi owocami).