Tarta grysikowa na kruchym spodzie - francuski przepis na deser z kaszki manny

2021-03-29
Tarta grysikowa - francuski przepis na pyszny deser z kaszki manny
Autor: Archiwum
łatwy
90 min
4

Tarta grysikowa ma wiele odmian i jest przygotowywana w wielu krajach basenu Morza Śródziemnego. W wersji francuskiej pod kremem z kaszki manny znajduje się klasyczny kruchy spód. To bardzo łatwy przepis, bo nie trzeba podpiekać ciasta pod krem. Krem gotowany jest na mleku z dodatkiem wanilii. Waniliowy krem można wzbogacić dodatkiem rodzynek namoczonych w koniaku lub kandyzowaną skórką pomarańczową. 

SKŁADNIKI

  • Na kruchy spód do tarty grysikowej:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 125 dag masła lub dobrej margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  •  
  • Na waniliowy krem do tarty grysikowej:
  • 1 l mleka 2%
  • 15 dag kaszki manny
  • 15 dag cukru
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 3 jaja
  • 5 dag masła
  •  
  • Na wykończenie ciasta przed pieczeniem:
  • 1 żółtko rozkłócone z kroplą mleka lub 2 łyżeczki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posiekać nożem na stolnicy lub w malakserze 25 dag mąki razem ze 125 g masła, dodając 1 łyżkę cukru i pół łyżeczki soli. Do powstałych okruchów dolać pół szklanki wody i szybko zagnieść (w malakserze miksować przez 5-10 sekund). Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki. 
  • Do szklanki zimnego mleka wsypać kaszkę i zamieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodając cukier wanilinowy. Do gotującego się mleka wlać mannę z mlekiem, ciągle mieszając. Gotować do chwili aż kasza zgęstnieje, około 7 minut. Kaszkę zdjąć z ognia, dodać 5 dag masła, zamieszać i odstawić do przestygnięcia. 
  • Rozgrzać piekarnik do do 200°C.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, placek przełożyć do formy na tartę o średnicy 28 cm. Dobrze wylepić boki, obciąć nadmiar ciasta na brzegach. Dno ciasta nakłuć widelcem. Resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować, wyciąć dekorację np. serduszka. 
  • Oddzielić żółtka od białek. Do masy z kaszki manny dodać żółtka i wymieszać.
  • Białka ubić ze szczyptą soli. Pianę z białek wmieszać w kaszkę w trzech porcjach. 
  • Masę wylać na ciasto. Wierzch ozdobić wyciętymi z ciasta dekoracjami. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem lub tylko samym mlekiem. 
  • Piec przez 45 min.