Szybkie ciasto na kefirze z jabłkami: 9 minut przygotowań, 49 minut w piekarniku i gotowe!

Szybkie ciasto na kefirze z jabłkami: 9 minut przygotowań, 49 minut w piekarniku i gotowe!
Autor: Shutterstock.com Szybkie ciasto na kefirze z jabłkami: 9 minut przygotowań, 49 minut w piekarniku i gotowe!
łatwy
10 min
4

Błyskawiczne ciasto na kefirze z jabłkami to maksimum satysfakcji przy minimum wysiłku. Wystarczy 9 minut przygotowań, a potem do piekarnika. Po 49 minutach pieczenia ciasto z owocami jest gotowe! W tym puszystym cieście na szybko rozsmakuje się cała rodzina! 

Od sierpnia regularnie na moim rządza jabłka! Co weekend na stole goszczą szarlotki i wszystkie możliwe mutacje ciasta z jabłkami. Taka rodzinna tradycja!

Co jest porzebna na kefirowy placek z jałbkami?

Do tego przepisu wystarczy zwykły kefir, taki jak do picia. Jeśli chcecie zastąpić go jogurtem, to musi to być jogurt płynny. Jogurt naturalny w typie greckiego należy rozcieńczyć. Jabłka wybierzcie raczej kwaskowe. Choć moim zdaniem każda odmiana jabłek się nadaje. To przecież rodzaj proszkowego biszkoptu tłuszczowego, a nie szarlotka w dosłownym sensie. Chodzi o wilgotny, owocowy dodatek i tyle! 

Jak zrobić ciasto na kefirze z jabłkami?

W przypadku tłuszczowych biszkoptów z dodatkiem proszku do pieczenia sprawa jest łatwa. Wystarczy zmiksować. Jeśli bardzo chcecie podnieść poziom swych umiejętności, to oddzielnie zmiksujcie mokre składniki. Następnie dodajcie suche składniki do mokrych. Wymieszajcie i gotowe! 

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
  • 250 ml kefiru
  • 320 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g masła lub oleju
  • 2 jabłka
  • okrągła tortownica o średnicy 22 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę do pieczenia natłuścić. Piekarnika rozgrzać do 180°C.
  • Masło rozpuścić w mikrofalówce i odstawić do przestygnięcia. Jeśli używasz oleju, to ten punkt przygotowań możesz ominąć.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na pół plasterki.
  • Jajka wybić ze skorupek, za pomocą miksera utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijać na wysokich obrotach do białości, czyli około 2-3 minut.
  • Dodać kefir i tłuszcz, ponownie zmiksować na jednorodną masę.
  • Dodać porcjami mąkę, mieszając na niskich obrotach. Na koniec dodać proszek do pieczenia.
  • Ciasto przelej do formy. Plasterki jabłka wbij pionowo w ciasto.
  • Wstaw do piekarnika i piecz przez 40-50 minut w 180°C.
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie na 20 minut. Potem wyjmij na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej