Szybkie ciasto na kefirze z jabłkami: 9 minut przygotowań, 49 minut w piekarniku i gotowe!
Błyskawiczne ciasto na kefirze z jabłkami to maksimum satysfakcji przy minimum wysiłku. Wystarczy 9 minut przygotowań, a potem do piekarnika. Po 49 minutach pieczenia ciasto z owocami jest gotowe! W tym puszystym cieście na szybko rozsmakuje się cała rodzina!
Od sierpnia regularnie na moim rządza jabłka! Co weekend na stole goszczą szarlotki i wszystkie możliwe mutacje ciasta z jabłkami. Taka rodzinna tradycja!
Co jest porzebna na kefirowy placek z jałbkami?
Do tego przepisu wystarczy zwykły kefir, taki jak do picia. Jeśli chcecie zastąpić go jogurtem, to musi to być jogurt płynny. Jogurt naturalny w typie greckiego należy rozcieńczyć. Jabłka wybierzcie raczej kwaskowe. Choć moim zdaniem każda odmiana jabłek się nadaje. To przecież rodzaj proszkowego biszkoptu tłuszczowego, a nie szarlotka w dosłownym sensie. Chodzi o wilgotny, owocowy dodatek i tyle!
Jak zrobić ciasto na kefirze z jabłkami?
W przypadku tłuszczowych biszkoptów z dodatkiem proszku do pieczenia sprawa jest łatwa. Wystarczy zmiksować. Jeśli bardzo chcecie podnieść poziom swych umiejętności, to oddzielnie zmiksujcie mokre składniki. Następnie dodajcie suche składniki do mokrych. Wymieszajcie i gotowe!
SKŁADNIKI
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
- 250 ml kefiru
- 320 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g masła lub oleju
- 2 jabłka
- okrągła tortownica o średnicy 22 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę do pieczenia natłuścić. Piekarnika rozgrzać do 180°C.
- Masło rozpuścić w mikrofalówce i odstawić do przestygnięcia. Jeśli używasz oleju, to ten punkt przygotowań możesz ominąć.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na pół plasterki.
- Jajka wybić ze skorupek, za pomocą miksera utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijać na wysokich obrotach do białości, czyli około 2-3 minut.
- Dodać kefir i tłuszcz, ponownie zmiksować na jednorodną masę.
- Dodać porcjami mąkę, mieszając na niskich obrotach. Na koniec dodać proszek do pieczenia.
- Ciasto przelej do formy. Plasterki jabłka wbij pionowo w ciasto.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 40-50 minut w 180°C.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie na 20 minut. Potem wyjmij na kratkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.