Syrniki - przepis. Jak zrobić tradycyjne rosyjskie placuszki serowe?
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Syrniki - to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, popularna także na Ukrainie i Białorusi. Sekretem delikatności i puszystości serowych placków jest dodanie do ciasta minimalnej ilości mąki lub kaszy manny. Można je jeść w wersji wytrawnej, ale najczęściej jada się je na słodko: z rodzynkami, miodem, konfiturami lub kwaśną śmietaną. Bardzo smaczne są także bez żadnych dodatków.
SKŁADNIKI
- 500 g twarogu półtłustego
- 100 g mąki pszennej lub kaszy manny
- 2 jajka
- 3-5 łyżek cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem (lub zmiksować blenderem). Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, wymieszać.
- Następnie dodać mąkę (lub kaszę mannę) i cukier, ponownie wymieszać.
- Na rozgrzanym oleju smażyć placki z obu stron na złoty kolor (uważać przy przewracaniu ich na drugą stronę, ponieważ syrniki są bardzo delikatne i łatwo się rozpadają).
- Podawać na ciepło. Można udekorować je miodem, śmietaną lub konfiturami.
Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?