Syrniki - przepis. Jak zrobić tradycyjne rosyjskie placuszki serowe?

2021-03-29
Syrniki - przepis. Jak zrobić tradycyjne rosyjskie placuszki serowe?
Autor: Shutterstock Syrniki o tradycyjne placuszki serowe przygotowywane w Rosji, na Ukrainie i Białorusi.
łatwy
20 min
4

Syrniki - to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, popularna także na Ukrainie i Białorusi. Sekretem delikatności i puszystości serowych placków jest dodanie do ciasta minimalnej ilości mąki lub kaszy manny. Można je jeść w wersji wytrawnej, ale najczęściej jada się je na słodko: z rodzynkami, miodem, konfiturami lub kwaśną śmietaną. Bardzo smaczne są także bez żadnych dodatków.

SKŁADNIKI

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 100 g mąki pszennej lub kaszy manny
  • 2 jajka
  • 3-5 łyżek cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twaróg rozgnieść dokładnie widelcem (lub zmiksować blenderem). Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, wymieszać.
  • Następnie dodać mąkę (lub kaszę mannę) i cukier, ponownie wymieszać.
  • Na rozgrzanym oleju smażyć placki z obu stron na złoty kolor (uważać przy przewracaniu  ich na drugą stronę, ponieważ syrniki są bardzo delikatne i łatwo się rozpadają).
  • Podawać na ciepło. Można udekorować je miodem, śmietaną lub konfiturami.
Jaki tłuszcz jest najlepszy do smażenia? Jak smażyć zdrowo?