Świąteczny tort TIRAMISU z cynamonem: ciasto na Boże Narodzenie skandalicznie łatwe i obłędnie pyszne!

Świąteczny tort TIRAMISU z cynamonem: ciasto na Boże Narodzenie
Autor: Shutterstock.com Świąteczny tort TIRAMISU z cynamonem - skandalicznie dobre ciasto na Boże Narodzenie
łatwy
45 min
8

Na Boże Narodzenie przygotowujemy okazałe i niezwykłe ciasta. Popisujemy się swoim kunsztem i wyczuciem smaku. Oto przepis na łatwy tort w stylu tiramisu, ale o dobrze nam znanym smaku cynamonu. Nic bardziej do siebie nie pasuje niż kawa i cynamon. Po prostu skandalicznie łatwe i pyszne ciasto świąteczne! Do roboty! 

SKŁADNIKI

  • 3 jajka (M)
  • Sól
  • 200 g cukru
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao w proszku (niesłodzonego)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g chudego twarogu
  • 100 ml gorącego espresso
  • 400 g bitej śmietany
  • 200 g ciastek cynamonowych lub innych kruchych ciasteczek
  • cynamon do oprószenia
  • cukier puder do dekoracji
  • papierowy szablon z kształtem renifera, gwiazdy lub Mikołaja

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i wyłóż tortownicę o średnicy 26 cm papierem do pieczenia.
  • Oddziel białka do żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, na koniec wsyp 100 g cukru i ubijaj, aż cukier się rozpuści. Do ubitej piany wmieszaj żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiej na jajeczną masę i wymieszaj.
  • Masę przelej do tortownicy i wygładź. Piecz w nagrzanym piekarniku około 15 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
  • Żelatynę namocz w 4 łyżeczkach zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuść ją w gorącym espresso.
  • Mascarpone, twaróg i 100 g cukru wymieszaj na gładką masę. 
  • Oddzielnie ubij śmietanę. Do espresso dodaj 3 łyżki bitej śmietany, zamieszaj. Następnie espresso z żelatyną i śmietaną dodaj do masy serowej i dobrze wymieszaj. 
  • Umieść pierścień do ciasta wokół podstawy. Na spód połóż połowę kremu i wygładź. Rozprowadź ciasno cynamonowe ciastka. Posyp odrobiną dodatkowego cynamonu. Przykryj kolejną warstwą kremu. Wygładź wierzch. Schłodź ciasto przez około 2 godziny.
  • Tort posyp cynamonem. Szablon połóż na wierzchu tortu i obficie posyp cukrem pudrem. Można podawać! To jest skandalicznie dobre ciasto świąteczne! Smacznego! 
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Ciasta i ciasteczka świąteczne na Wigilię i Boże Narodzenie: 12 nowych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej