Świąteczny tort TIRAMISU z cynamonem: ciasto na Boże Narodzenie skandalicznie łatwe i obłędnie pyszne!
2021-12-13
łatwy
45 min
8
Na Boże Narodzenie przygotowujemy okazałe i niezwykłe ciasta. Popisujemy się swoim kunsztem i wyczuciem smaku. Oto przepis na łatwy tort w stylu tiramisu, ale o dobrze nam znanym smaku cynamonu. Nic bardziej do siebie nie pasuje niż kawa i cynamon. Po prostu skandalicznie łatwe i pyszne ciasto świąteczne! Do roboty!
SKŁADNIKI
- 3 jajka (M)
- Sól
- 200 g cukru
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao w proszku (niesłodzonego)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 250 g serka mascarpone
- 250 g chudego twarogu
- 100 ml gorącego espresso
- 400 g bitej śmietany
- 200 g ciastek cynamonowych lub innych kruchych ciasteczek
- cynamon do oprószenia
- cukier puder do dekoracji
- papierowy szablon z kształtem renifera, gwiazdy lub Mikołaja
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni i wyłóż tortownicę o średnicy 26 cm papierem do pieczenia.
- Oddziel białka do żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, na koniec wsyp 100 g cukru i ubijaj, aż cukier się rozpuści. Do ubitej piany wmieszaj żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiej na jajeczną masę i wymieszaj.
- Masę przelej do tortownicy i wygładź. Piecz w nagrzanym piekarniku około 15 minut. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
- Żelatynę namocz w 4 łyżeczkach zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuść ją w gorącym espresso.
- Mascarpone, twaróg i 100 g cukru wymieszaj na gładką masę.
- Oddzielnie ubij śmietanę. Do espresso dodaj 3 łyżki bitej śmietany, zamieszaj. Następnie espresso z żelatyną i śmietaną dodaj do masy serowej i dobrze wymieszaj.
- Umieść pierścień do ciasta wokół podstawy. Na spód połóż połowę kremu i wygładź. Rozprowadź ciasno cynamonowe ciastka. Posyp odrobiną dodatkowego cynamonu. Przykryj kolejną warstwą kremu. Wygładź wierzch. Schłodź ciasto przez około 2 godziny.
- Tort posyp cynamonem. Szablon połóż na wierzchu tortu i obficie posyp cukrem pudrem. Można podawać! To jest skandalicznie dobre ciasto świąteczne! Smacznego!
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?