Śliwkowe ciasto do góry nogami: genialny placek z owocami na ciepło
2022-08-08
łatwy
30 min
4
Śliwkowe ciasto do góry nogami podaje się jeszcze ciepłe. To genialny placek z owocami pokrytymi karmelem. Twoja rodzina pokocha go od pierwszego kęsa. Można go podać z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi. Ale ja lubię po prostu duży kawał ciepłego ciasta i filiżankę dobrej kawy. Polecam!
SKŁADNIKI
- 1 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki margaryny
- 1 szklanka cukru białego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki mleka
- 12-14 granatowych śliwek, np. węgierek
- oraz okrągła forma o średnicy 22-24 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 175C.
- Na dnie formy do pieczenia połącz 3 łyżki margaryny z brązowym cukrem. Umieścić formę w nagrzanym piekarniku, aż margaryna się rozpuści i zacznie bulgotać. W ten sposób powstanie karmel. Odstaw na bok.
- W dużej misce utrzyj razem 1/3 szklanki margaryny i 1 szklankę białego cukru na puszystą masę.
- Dodaj rozmącone jajko, a następnie dodaj wanilię.
- Ubijaj dodając mąkę na przemian z mlekiem, mieszaj aż do połączenia w jednolite ciasto.
- Na dnie przygotowanej formy ułóż koliście połówki śliwek przecięciem do dołu.
- Ostrożnie wlej ciasto, tak aby całkowicie przykryło owoce.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.
- Pozostaw do ostygnięcia na około 15 minut przed podaniem. Podawaj póki ciepłe.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Jeśli lubisz placki ze śliwkami to zakochasz się w tych ciastach:
Cudowne ciasto czekoladowe ze śliwkami: proste i pyszne!
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami: łatwy przepis na pyszne ciasto
Wiejski placek ze śliwkami: przepis na francuskie ciasto galette