Rolada truskawkowo-śmietanowa

Rolada truskawkowo-śmietanowa
Autor: Shutterstock Rolada truskawkowo-śmietanowa
łatwy
35 min
4

Oto przepis na klasyczną i pyszną roladę truskawkową.

 

 

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 12,5 dag cukru
  • 12,5 dag mąki
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 50 dag truskawek
  • 1 szklanka śmietany 30 procentowej
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka ubić z wodą, cukrem i solą, aż do otrzymania pulchnej masy.
  • Z białek ubić sztywną pianę i dodać do masy, a następnie stopniowo wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, aby nie rozbić piany.
  • Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  • Owoce zmiksować z cukrem. Galaretkę sporządzić według przepisu, używając tylko połowy ilości wody podanej na opakowaniu. Ostudzić, wymieszać z musem owocowym.
  • Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć 4 łyżki do przybrania rolady, a resztę wymieszać z musem.
  • Upieczone ciasto wyjąć na czystą, lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdjąć papier i za pomocą ściereczki zwinąć, gdy jest jeszcze gorące. Kiedy ciasto wystygnie, rozwinąć je, nałożyć krem śmietanowy i znów zwinąć. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem, przybrać bitą śmietaną i truskawkami.