Rolada truskawkowo-śmietanowa
2021-03-31
łatwy
35 min
4
Oto przepis na klasyczną i pyszną roladę truskawkową.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 4 jajka
- 4 łyżki gorącej wody
- 12,5 dag cukru
- 12,5 dag mąki
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
- Krem:
- 50 dag truskawek
- 1 szklanka śmietany 30 procentowej
- 1 galaretka truskawkowa
- 3 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka ubić z wodą, cukrem i solą, aż do otrzymania pulchnej masy.
- Z białek ubić sztywną pianę i dodać do masy, a następnie stopniowo wsypywać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać, aby nie rozbić piany.
- Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Owoce zmiksować z cukrem. Galaretkę sporządzić według przepisu, używając tylko połowy ilości wody podanej na opakowaniu. Ostudzić, wymieszać z musem owocowym.
- Śmietanę ubić na sztywno, odłożyć 4 łyżki do przybrania rolady, a resztę wymieszać z musem.
- Upieczone ciasto wyjąć na czystą, lnianą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdjąć papier i za pomocą ściereczki zwinąć, gdy jest jeszcze gorące. Kiedy ciasto wystygnie, rozwinąć je, nałożyć krem śmietanowy i znów zwinąć. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem, przybrać bitą śmietaną i truskawkami.