Przepyszna włoska tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i ciasteczkami amaretto - zrobisz ją łatwiej niż myślisz!
2020-08-27
średni
45 min
4
Przepyszna włoska tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i ciasteczkami amaretto to coś, czym olśnisz domowników i gości. Włoskie ciasteczka amaretto oraz ciasto francuskie kupisz w każdym markecie, podobnie jak pozostałe składniki. Gruszki i migdały lubią się, dlatego, gdy chcesz uczynić tartę jeszcze bardziej wykwintną, możesz ją pod koniec pieczenia obsypać płatkami migdałowymi.
SKŁADNIKI
- 200 g ciasta francuskiego
- 180 g gruszek
- 100 g cukru oraz cukier puder do dekoracji
- 100 g ciasteczek amaretto
- 2 jajka 100 ml mleka
- 1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obierz gruszki, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki.
- Włóż gruszki do garnka, zalej szklanką wody, dodaj łyżkę cukru. Owoce skarmelizuj na wolnym ogniu, aż do wyparowania soku, zostaw do wystygnięcia.
- Rozwałkuj ciasto francuskie i wytnij z niego krążek takiej wielkości, aby przykrył spód formy do tarty o średnicy 22-24 cm. Wyłóż naczynie papierem do pieczenia i połóż na nim krążek ciasta.
- Z reszty ciasta francuskiego wytnij paski i przeplatając po dwa, ułóż je wzdłuż krawędzi naczynia i spodu z ciasta francuskiego.
- Spód nakłuj widelcem i wysyp pokruszonymi ciasteczkami amaretto, po czym wyłóż skarmelizowanymi plasterkami gruszek. Dla urozmaicenia możesz pomiędzy plasterki włożyć kilka ciasteczek amaretto - tak, by w każdej porcji znalazło się jedno.
- Jajka ubij z pozostałym cukrem i mlekiem, zalej gruszki.
- Przygotowane ciasto piecz 34-40 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Upieczone i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem i podawaj.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego