Przepyszna włoska tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i ciasteczkami amaretto - zrobisz ją łatwiej niż myślisz!

2020-08-27
Przepyszna włoska tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i ciasteczkami amaretto - zrobisz ją łatwiej niż myślisz!
Autor: Shutterstock Choć nazwa tego przepisu brzmi skomplikowanie, to przygotowanie włoskiej  tarty z gruszkami jest  wręcz bardzo łatwe! A efekt WOW gwarantowany
średni
45 min
4

Przepyszna włoska tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i ciasteczkami amaretto to coś, czym olśnisz domowników i gości. Włoskie ciasteczka amaretto oraz ciasto francuskie kupisz w każdym markecie, podobnie jak pozostałe składniki. Gruszki i migdały lubią się, dlatego, gdy chcesz uczynić tartę jeszcze  bardziej wykwintną, możesz ją pod koniec pieczenia obsypać płatkami migdałowymi.

Składniki

200 g ciasta francuskiego

180 g gruszek

100 g cukru oraz cukier puder do dekoracji

100 g ciasteczek amaretto

2 jajka 100 ml mleka

1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Obierz gruszki, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki.

Włóż gruszki do garnka, zalej szklanką wody, dodaj łyżkę cukru. Owoce skarmelizuj na wolnym ogniu, aż do wyparowania soku, zostaw do wystygnięcia.

Rozwałkuj ciasto francuskie i wytnij z niego krążek takiej wielkości, aby przykrył spód formy do tarty o średnicy 22-24 cm. Wyłóż naczynie papierem do pieczenia i połóż na nim krążek ciasta.

Z reszty ciasta francuskiego wytnij paski i przeplatając po dwa, ułóż je wzdłuż krawędzi naczynia i spodu z ciasta francuskiego.

Spód nakłuj widelcem i wysyp pokruszonymi ciasteczkami amaretto, po czym wyłóż skarmelizowanymi plasterkami gruszek. Dla urozmaicenia możesz pomiędzy plasterki włożyć kilka ciasteczek amaretto - tak, by w każdej porcji znalazło się jedno.

Jajka ubij z pozostałym cukrem i mlekiem, zalej gruszki.

Przygotowane ciasto piecz 34-40 minut w piekarniku w temperaturze 180°C. Upieczone i wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem i podawaj.

Tajemnica idealnego ciasta kruchego