Przepis na tradycyjne drożdżowe racuchy
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Drożdżowe racuchy z cukrem pudrem to idealny przepis nie tylko na tłusty czwartek. Puszyste, mięciutkie, pachnące racuchy możesz przygotować zawsze, kiedy masz na to ochotę i podawać z nadzieniem, jakie lubisz najbardziej. Podpowiadamy, jak zrobić idealne placuszki na obiad lub deser.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
- 300 ml oleju
- 40 g cukru pudru
- Sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Utrzyj drożdże z 1 łyżeczką cukru.
- W rondelku rozpuść masło i odstaw do przestygnięcia.
- Gdy drożdże się rozpuszczą, wymieszaj je z letnim mlekiem, mąką i rozbitymi wcześniej jajkami. Dodaj masło, resztę cukru oraz cukier wanilinowy. Wyrabiaj ciasto ok. 10 minut za pomocą drewnianej łyżki. Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut, aby ciasto urosło.
- W garnku rozgrzej tłuszcz. Aby sprawdzić czy ma dobrą temperaturę, włóż kawałek ciasta. Powinno od razu wypłynąć. Łyżką nabieraj duże porcje ciasta i kładź na olej. Smaż ok. 3-4 minuty z każdej strony.
- Po wyjęciu odsącz z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem.