Przepis na tradycyjne drożdżowe racuchy

2021-03-29
Zuzanna Lubart
Racuchy
Autor: thinkstockphotos.com Klasyczne racuchy z cukrem pudrem 
łatwy
40 min
4

Drożdżowe racuchy z cukrem pudrem to idealny przepis nie tylko na tłusty czwartek. Puszyste, mięciutkie, pachnące racuchy możesz przygotować zawsze, kiedy masz na to ochotę i podawać z nadzieniem, jakie lubisz najbardziej. Podpowiadamy, jak zrobić idealne placuszki na obiad lub deser. 

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 300 ml oleju
  • 40 g cukru pudru
  • Sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Utrzyj drożdże z 1 łyżeczką cukru.
  • W rondelku rozpuść masło i odstaw do przestygnięcia.
  • Gdy drożdże się rozpuszczą, wymieszaj je z letnim mlekiem, mąką i rozbitymi wcześniej jajkami. Dodaj masło, resztę cukru oraz cukier wanilinowy. Wyrabiaj ciasto ok. 10 minut za pomocą drewnianej łyżki. Przykryj ściereczką i odstaw na 40 minut, aby ciasto urosło.
  • W garnku rozgrzej tłuszcz. Aby sprawdzić czy ma dobrą temperaturę, włóż kawałek ciasta. Powinno od razu wypłynąć. Łyżką nabieraj duże porcje ciasta i kładź na olej. Smaż ok. 3-4 minuty z każdej strony.
  • Po wyjęciu odsącz z nadmiaru tłuszczu i posyp cukrem pudrem.
Zuzanna Lubart