Przepis na tanie ciasto czekoladowe z 2 składników
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Ciasto czekoladowe to przysmak większości dzieci i dorosłych. Jest wiele przepisów na zrobienie typowego chocolate cake. Wiele z nich jest jednak kosztownych i skomplikowanych. Pokażemy ci film jak zrobić ciasto czekoladowe jedynie z dwóch składników!
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 3 opakowania czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj dwie miski: większą i mniejszą.
- Następnie odseparuj białka od żółtka wszystkich 3 jajek, umieszczając białka w większej misce. Włóż białka do lodówki.
- Następnie rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- W kolejnej misce połam czekoladę na drobne kawałki. Umieść miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Delikatnie mieszaj. Czekolada powoli będzie się topić. Mieszaj aż do uzyskania płynnej konsystencji.
- Wyjmij miskę z białkami z lodówki i ubijaj je na sztywną pianę. Będą gotowe, jeśli białko podczas poruszania miską nie będzie się ruszać.
- Następnie do płynnej czekolady dodaj 3 żółtka. Delikatnie wymieszaj. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji stopniowo dodawaj białko (nie wszystko na raz, żeby nie straciło swojej objętości) i dalej delikatnie mieszaj.
- Wybierz niewielką formę. Możesz użyć papieru do pieczenia, który wyłożysz w naczyniu żaroodpornym. Jeśli korzystasz z tradycyjnej blachy wysmaruj ją delikatnie masłem bądź olejem, żeby ciasto nie przywarło.
- Piecz w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut.
- Dla smaku możesz posypać je cukrem pudrem, polać płynną czekoladą bądź ozdobić owocami.