Przepis na malinianki. Pyszne bułeczki z malinami, które zastąpią jagodzianki

malinianki
Autor: Shutterstock Malinianki to pyszne i słodkie domowe bułeczki z owocowym nadzieniem.
łatwy
90 min
10

Dieta wegetariańska

Malinianki to pyszne słodkie bułeczki z owocowym nadzieniem, które świetnie zastąpią znane i lubiane jagodzianki. Przepis jest bardzo podobny, ale zamiast jagód do bułeczek dodaje się maliny. Jak więc zrobić domowe bułeczki drożdżowe z malinami? Poznajcie sprawdzony przepis na malinianki, które zachwycą smakiem.

Z czego zrobić malinianki?

Na liście składników znajdują się produkty, które wykorzystuje się do upieczenia słodkich domowych bułeczek. Aby upiec malinianki, należy przygotować mąkę pszenną, mleko, masło, włoski serek mascarpone, świeże drożdże, jajko i cukier. Przyjemnego smaku i aromatu nadaje cukier z prawdziwą wanilią. Nadzienie składa się tylko z dwóch produktów. Robi się je z malin i cukru. Poza sezonem na świeże owoce sprawdzą się mrożone maliny. Tuż przed wstawieniem bułeczek z malinowym nadzieniem do piekarnika wierzch każdej z nich smaruje się roztrzepanym żółtkiem.

Jak zrobić malinianki?

Przepis na pyszne domowe bułeczki z malinami jest łatwy. Dzięki temu, że wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, nie spotkają was przykre niespodzianki. Warto jednak postępować według niego krok po kroku, aby słodkie malinianki udały się już za pierwszym razem. Wszystkie składniki do malinowych bułeczek powinny mieć temperaturę pokojową.

Jak więc zrobić drożdżowe bułeczki z malinowym nadzieniem? Do przesianej mąki dodaje się cukier i drożdże oraz część mleka. Po kwadransie dodaje się pozostałe mleko, które trzeba podgrzać razem z serkiem mascarpone, masłem i cukrem z wanilią. Dodaje się także jajka. Kolejnym krokiem jest wyrobienie ciasta i odstawienie go na godzinę, aby wyrosło. Miskę z ciastem drożdżowym przykrywa się ściereczką. Powinna stać w ciepłym miejscu bez przeciągów. Po godzinie ciasto należy krótko wyrobić i podzielić na równe części. Każdą z nich trzeba rozwałkować, a na środku ułożyć maliny i posypać cukrem. Zlepione bułeczki układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajcie o odstępach, ponieważ w czasie pieczenia malinianki znacznie urosną. Wierzch bułeczek smaruje się żółtkiem. Blachę z malinowymi bułeczkami wstawia się do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Czas pieczenia wynosi 20 minut.

Czym wzbogacić malinianki?

To podstawowy przepis na malinianki, który można modyfikować i dodawać składniki, które podkręcą smak bułeczek. Przed wstawieniem do piekarnika można posypać je sezamem, makiem lub kruszonką. Pysznie będą smakować z migdałową kruszonką. Płatki migdałowe wzbogacą także nadzienie. Pysznym dodatkiem są także chipsy czekoladowe lub starta czekolada. Do ciasta można dodać cynamon lub przyprawę do piernika, która nada przyjemnego korzennego aromatu.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 25 g drożdży
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka sezamu

  • nadzienie:
  • 500 g malin
  • 10 łyżeczek cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać do dużej miski. Na środku zrobić dołek i wsypać do niego cukier i pokruszone drożdże. Wlać kilka łyżek mleka. Wymieszać z odrobiną mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Do rondelka przelać pozostałe mleko. Dodać masło, serek mascarpone i cukier z prawdziwą wanilią. Podgrzewać i mieszać, aż masło się roztopi. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Mleko z masłem i mascarpone wlać do mąki z zaczynem. Wbić jajka i wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę .
  • Ciasto przełożyć na blat i krótko wyrobić. Podzielić na 10 części. Każdą część rozwałkować. Na środku nałożyć porcję malin i posypać 1 łyżeczką cukru. Ciasto skleić i uformować bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem.
  • Blachę przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.
  • Po tym czasie blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut.
  • Podawać po ostygnięciu na deser lub jako słodką przekąskę.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Anna Szulc-Górska
więcej