Przepis na deser z programu Ugotowani TVN. Truskawkowe niebo
2021-03-29
średni
60 min
4
Uwielbiasz świeże truskawki, a zimą szukasz deserów, które mogą Ci je doskonale zastąpić? Proponujemy pyszną roladę truskawkową. Truskawkowe niebo z odrobiną śmietany poprawi Ci nastrój w mroźne wieczory.
SKŁADNIKI
- Jajka - 4 sztuki
- Owoce mrożone(truskawki, maliny, wiśnie, jagody) - 0,5 kg
- Śmietana 36% - 1 szklanka
- Galaretka truskawkowa - 75 g
- Gorąca woda - 4 łyżki
- Cukier - 1,25 szklanki
- Mąka - 1 szklanka
- Proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
- Sól
- Cukier puder - 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj ciasto biszkoptowe. Żółtka ubij z wodą i cukrem oraz szczyptą soli na jednolitą masę. Z białek ubij pianę i dodaj ją do wcześniej przygotowanej masy. Delikatnie mieszając dodaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
- Całość wymieszaj tak, aby nie rozbić piany. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasto. Piecz przez ok. 30 minut.
- W trakcie kiedy ciasto się piecze przygotuj krem do rolady.
- Owoce zmiksuj razem z 3 łyżkami cukru. Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy galaretka już wystygnie, wymieszaj ją z wcześniej przygotowanym musem owocowym.
- Śmietanę ubij na sztywno. Odłóż cztery łyżki do dekorację, a resztę dołóż do truskawkowej masy.
- Gdy ciasto biszkoptowe jest już gotowe, wyjmij je na czystą ściereczkę, którą wcześniej posyp cukrem pudrem. Zdejmij papier do pieczenia i delikatnie, za pomocą ściereczki, zwiń gorące jeszcze ciasto w rulon.
- Kiedy ciasto ostygnie, rozwiń je i nałóż owocowy krem, a następnie ponownie je zwiń. Tak przygotowane ciasto odstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
- Przed podaniem posyp je cukrem pudrem i udekoruj odrobiną śmietany.