Proste ciasto jogurtowe z morelami i borówkami
2020-09-16

łatwy
15 min
4
Ciasto jogurtowe z morelami i borówkami przygotowuje się w kilka chwil. Wystarczy zmiksować składniki ciasta, ułożyć na nim owoce i wstawić do piekarnika. Całość przygotowań zajmuje zaledwie 15 minut. I pyszny kawałek ciasta do popołudniowej herbatki mamy gotowy.
SKŁADNIKI
- 3-4 morele
- 0,5 szklanki borówek amerykańskich
- 1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 jajka
1 małe opakowanie jogurtu greckiego - 2 łyżeczki cukru wanilinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Owoce umyć i osuszyć morele przekroić na pół i usunąć z nich pestki.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym.
- Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, następnie nie przezywając miksowania dodawać po łyżce jogurt na zmianę z mąką.
- Ciasto przelać do niedużej tortownicy (20-24 cm), na wierzchu ułożyć połówki moreli i borówki.
- Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 50 minut.
Jak mąka do czego?