Placki z mąki grochowej: idealne dla wegan, wegetarian
2021-03-31
łatwy
30 min
4
Placki z mąki grochowej to propozycja dla wszystkich smakoszy placków wytrawnych. Z oliwkami i sosem jogurtowym wybornie sprawdzą się jako samodzielne danie obiadowe.
Przepis pochodzi z książki "Rośliny strączkowe".
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki grochowej
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki wydrylowanych oliwek
- łyżka oregano
- szczypta soli
- olej do smażenia
- Sos:
- szklanka jogurtu
- 3–4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę, 2 szklanki wody i oliwę dokładnie wymieszaj na gładką masę. Dodaj oliwki i przyprawy.
- Odstaw na godzinę do lodówki.
- Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
- Placki smaż z dwóch stron na złoty kolor.
- Podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym.