Placki z mąki grochowej: idealne dla wegan, wegetarian

2021-03-31
Placki z mąki grochowej
Autor: Shutterstock Placki z mąki grochowej, czyli placki na wytrawnie.
łatwy
30 min
4

Placki z mąki grochowej to propozycja dla wszystkich smakoszy placków wytrawnych. Z oliwkami i sosem jogurtowym wybornie sprawdzą się jako samodzielne danie obiadowe.

Przepis pochodzi z książki "Rośliny strączkowe".

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki grochowej
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki pokrojonych w plasterki wydrylowanych oliwek
  • łyżka oregano
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • szklanka jogurtu
  • 3–4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, 2 szklanki wody i oliwę dokładnie wymieszaj na gładką masę. Dodaj oliwki i przyprawy.
  • Odstaw na godzinę do lodówki.
  • Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
  • Placki smaż z dwóch stron na złoty kolor.
  • Podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym.