Placek śliwkowy z kruszonką: przepis na pyszne ciasto

2023-08-08
Placek śliwkowy z kruszonką: przepis na pyszne ciasto
Autor: Shutterstock Domowy placek ze śliwkami i kruszonką zawsze szybko znika z talerzyków
łatwy
25 min
4

Placek śliwkowy z kruszonką robi się w niecałe pół godziny. Choć trzeba zaznaczyć. że efekt jest o wiele, wiele lepszy, niż mogłaby na to wskazywać krótka procedura przygotowań. Podajemy dobry przepis na smaczne ciasto ze śliwkami i kruszonką.

Więcej przepisów na ciasta ze śliwkami znajdziesz pod materiałem wideo

SKŁADNIKI

  • Ciasto
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 800 g śliwek (waga bez pestek)
  • Kruszonka
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g twardego masła
  • 1-1,5 kg śliwek węgierek
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mikserem utrzyj masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno po jednym jajku.
  • Następnie dodawaj po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksuj już na niższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto przełóż do formy, wyrównaj powierzchnię, rozłóż wypestkowane śliwki i posyp kruszonką, przygotowaną jak poniżej.
  • Wymieszaj mąkę, cukier i masło. Ucieraj palcami, aż powstanie masa przypominająca grubą kaszę. Postaraj się zrobić to szybko, żeby masło nie zaczęło topić się pod wpływem ciepła rąk.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 minut - do suchego patyczka.
Dlaczego warto jeść śliwki?