Placek śliwkowy z kruszonką: przepis na pyszne ciasto
2023-08-08
łatwy
25 min
4
Placek śliwkowy z kruszonką robi się w niecałe pół godziny. Choć trzeba zaznaczyć. że efekt jest o wiele, wiele lepszy, niż mogłaby na to wskazywać krótka procedura przygotowań. Podajemy dobry przepis na smaczne ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Więcej przepisów na ciasta ze śliwkami znajdziesz pod materiałem wideo
SKŁADNIKI
- Ciasto
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 800 g śliwek (waga bez pestek)
- Kruszonka
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g twardego masła
- 1-1,5 kg śliwek węgierek
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mikserem utrzyj masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno po jednym jajku.
- Następnie dodawaj po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksuj już na niższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przełóż do formy, wyrównaj powierzchnię, rozłóż wypestkowane śliwki i posyp kruszonką, przygotowaną jak poniżej.
- Wymieszaj mąkę, cukier i masło. Ucieraj palcami, aż powstanie masa przypominająca grubą kaszę. Postaraj się zrobić to szybko, żeby masło nie zaczęło topić się pod wpływem ciepła rąk.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 minut - do suchego patyczka.
Dlaczego warto jeść śliwki?