Placek „Śliwki w czekoladzie”: obłędny przepis na ciasto z kremem i czekoladą
2021-11-23
łatwy
60 min
4
Placek „Śliwki w czekoladzie” jest tak smaczny, że rodzina będzie Was prosić o dokładkę, albo dwie. Oto obłędny przepis na ciasto przekładane kremem i zwieńczone warstwą śliwek w czekoladzie. Po prostu pycha!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 4 duże jajka
- 110 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 150 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki pszennej, na niewielkim wzniesieniu
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, na lekkim wzgórzu
- 250 g oleju
- Warstwa śliwkowo-czekoladowa:
- 400 g suszonych śliwek, np. kalifornijskich
- 150 g gorzkiej czekolady (lub deserowej)
- 100 g masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj mąkę pszenną i kakao, przesiej razem.
- Oddziel białka od żółtek. Dodaj proszek do pieczenia do żółtek, dobrze wymieszaj. Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodaj cukier, łyżka po łyżce, nadal ucierając. Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Dodaj przesiane suche składniki i delikatnie wymieszaj szpatułką lub łyżką do połączenia.
- Ciasto wylej do foremki o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej masłem i posypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 15-20 minut lub do próby suchego patyczka.
- Krem: Połowę mleka wymieszaj z żółtkami, skrobią i mąką, aby nie było grudek. Zagotuj pozostałe mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Wlej mieszankę mleka i żółtek i gotuj, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Ubij masło i dodaj otrzymany budyń łyżka po łyżce, aż do uzyskania puszystego kremu.
- Krem rozprowadź na wystudzonym biszkopcie (biszkopt można skropić wcześniej mocnym naparem herbacianym).
- Warstwa śliwki: Śliwki suszone gotuj na parze we wrzącej wodzie przez 30 minut. Śliwki kalifornijskie wystarczy gotować 5 minuty lub namoczyć wcześniej w koniaku. Osusz śliwki na ręczniku papierowym, pokrój na małe kawałki i rozprowadź na kremie. Czekoladę rozpuść i polej śliwki.
- Włóż ciasto na kilka godzin do lodówki. Smacznego!
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę