Obłędne ciasto czekoladowe z kremem waniliowym: łatwy przepis na wyśmienity deser
2021-11-23
łatwy
45 min
4
Obłędne ciasto czekoladowe z budyniowym kremem waniliowym i polewą to efektowny i bardzo smaczny deser. Ten łatwy przepis na wyśmienity deser krok po kroku poprowadzi Was do sukcesu. Gotowi? Do dzieła!
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 1/2 szklanki masła, miękkiego
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 duże jajka
- 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
- 1/2 szklanki kakao ciemnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 filiżanki mocnej parzonej kawy, schłodzonej
- 1/2 szklanki mleka
- Do nadzienia kremowego:
- 5 łyżek mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- Na polewę:
- 100 g masła lub margaryny
- 100 g cukru pudru
- 3-4 łyżki kakao
- 3-4 łyżki mleka
- 50 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W misce wymieszaj mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Odłóż na bok.
- W kubku połącz schłodzoną kawę z mlekiem. Odłóż na bok. Kawa wzmacnia smak czekolady, ale jeśli unikasz kofeiny zamień na bezkofeinową lub po prostu na mleko.
- W dużej misce ubij masło i cukier przez 5 minut mikserem elektrycznym. Wbij po jednym jajku i mieszaj do uzyskania jednorodnej masy, aż do wyczerpania składnika. Powoli dodawaj suche składniki na przemian z mieszaniną kawy i mleka (po około 3 porcje każdego).
- Po dodaniu wszystkich składników ubijaj ciasto przez około 2-3 minuty, aż stanie się puszyste (w razie potrzeby zeskrobuj boki miski).
- Przelej ciasto do blachy o wymiarach 23x33 cm, posmarowanej masłem. Wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut.
- Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na około 10 minut w formie. Następnie wyjmij na kratkę i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Pora na zrobienie kremu: W małym rondelku wymieszaj mąkę z mlekiem, ubijając starannie do usunięcia grudek. Postaw na średnim ogniu i ubijaj dalej, aż mieszanina stanie się gęsta, jak budyń.
- Zdejmij z ognia i dodaj wanilię. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.
- W misce utrzyj masło z cukrem, ubijaj do uzyskania puszystej i lekkiej masy (około 4 minut). Porcjami dodaj schłodzoną mieszankę mleka, ubijając do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Na początku może wyglądać, że masa się zwarzyła, ale Ty się zrażaj i ubijaj dalej, aż otrzymasz puszysty krem o konsystencji bitej śmietany!
- Ciasto przetnij wzdłuż na pół. Ułóż pierwszą warstwę ostudzonego ciasta na paterze. Pokryj kremem. Na kremie połóż drugą warstwę ciasta. Lekko dociśnij, okryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Czas na polewę: Wszystkie składniki polewy, za wyjątkiem czekolady, dodaj do rondelka. Podgrzewaj do połączenia składników i zagotowania. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze gorącą polewą polej schłodzone ciasto.
- Przed podaniem pokrój w poprzek na plastry grubości około 3 cm.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę