Obłędne ciasto czekoladowe z kremem waniliowym: łatwy przepis na wyśmienity deser

Ciasto czekoladowe z kremem waniliowym i polewą
Autor: Shutterstock Pyszne ciasto czekoladowe z kremem budyniowym i polewą 
łatwy
45 min
4

Obłędne ciasto czekoladowe z budyniowym kremem waniliowym i polewą to efektowny i bardzo smaczny deser. Ten łatwy przepis na wyśmienity deser krok po kroku poprowadzi Was do sukcesu. Gotowi? Do dzieła!

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 1/2 szklanki masła, miękkiego
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki kakao ciemnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 filiżanki mocnej parzonej kawy, schłodzonej 
  • 1/2 szklanki mleka
  • Do nadzienia kremowego:
  • 5 łyżek mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Na polewę:
  • 100 g masła lub margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki mleka
  • 50 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • W misce wymieszaj mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Odłóż na bok.
  • W kubku połącz schłodzoną kawę z mlekiem. Odłóż na bok. Kawa wzmacnia smak czekolady, ale jeśli unikasz kofeiny zamień na bezkofeinową lub po prostu na mleko.
  • W dużej misce ubij masło i cukier przez 5 minut mikserem elektrycznym. Wbij po jednym jajku i mieszaj do uzyskania jednorodnej masy, aż do wyczerpania składnika. Powoli dodawaj suche składniki na przemian z mieszaniną kawy i mleka (po około 3 porcje każdego).
  • Po dodaniu wszystkich składników ubijaj ciasto przez około 2-3 minuty, aż stanie się puszyste (w razie potrzeby zeskrobuj boki miski).
  • Przelej ciasto do blachy o wymiarach 23x33 cm, posmarowanej masłem. Wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut. 
  • Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na około 10 minut w formie. Następnie wyjmij na kratkę i zostaw do całkowitego ostygnięcia. 
  • Pora na zrobienie kremu: W małym rondelku wymieszaj mąkę z mlekiem, ubijając starannie do usunięcia grudek. Postaw na średnim ogniu i ubijaj dalej, aż mieszanina stanie się gęsta, jak budyń.
  • Zdejmij z ognia i dodaj wanilię. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.
  • W misce utrzyj masło z cukrem, ubijaj do uzyskania puszystej i lekkiej masy (około 4 minut). Porcjami dodaj schłodzoną mieszankę mleka, ubijając do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Na początku może wyglądać, że masa się zwarzyła, ale Ty się zrażaj i ubijaj dalej, aż otrzymasz puszysty krem o konsystencji bitej śmietany!
  • Ciasto przetnij wzdłuż na pół. Ułóż pierwszą warstwę ostudzonego ciasta na paterze. Pokryj kremem. Na kremie połóż drugą warstwę ciasta. Lekko dociśnij, okryj folią i wstaw do lodówki na 30 minut. 
  • Czas na polewę: Wszystkie składniki polewy, za wyjątkiem czekolady, dodaj do rondelka. Podgrzewaj do połączenia składników i zagotowania. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze gorącą polewą polej schłodzone ciasto. 
  • Przed podaniem pokrój w poprzek na plastry grubości około 3 cm. 
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Makowiec i ciasta z makiem: TOP 12 najlepszych przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej