Najprostsze ciasto bananowe: jak zrobić?

2021-03-29
Marek Lewoc
ciasto_bananowe.jpg
Autor: pixabay.com Ciasto bananowe jest bardzo proste w przygotowaniu.
łatwy
25 min
4

Ciasto bananowe to prosty wypiek, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale dostarcza nam także dużej dawki energii. Nie wyrzucaj przejrzałych bananów – idealnie nadają się do tego deseru.

Ciasto bananowe, nazywane także chlebkiem bananowym, to klasyczna propozycja rodem z amerykańskich barów szybkiej obsługi. Banany bardzo lubią obróbkę cieplną i nadają ciastu wspaniałą, kleistą konsystencję i pyszny smak. To wyjątkowo proste w przygotowaniu ciasto jest doskonałą propozycją do porannej kawy lub popołudniowej herbaty.

SKŁADNIKI

  • 3-4 dojrzałe banany średniej wielkości
  • 25 dag mąki pszennej
  • 22 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • do wysmarowania formy: 2 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Banany obieramy i kroimy na małe kawałki.
  • Ze 100 g cukru i 5 łyżek wody robimy na patelni złocisty karmel.
  • Dodajemy masło oraz banany i dusimy, aż owoce się rozpadną.
  • Pozostały cukier ucieramy z jajkami, mąką, solą i sodą.
  • Do ubitej masy dodajemy przestudzone banany i mieszamy, aż całość się połączy.
  • Formę „keksówkę” smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
  • Masę przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50-60 minut.
Marek Lewoc