Najprostsze ciasto bananowe: jak zrobić?
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Ciasto bananowe to prosty wypiek, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale dostarcza nam także dużej dawki energii. Nie wyrzucaj przejrzałych bananów – idealnie nadają się do tego deseru.
Ciasto bananowe, nazywane także chlebkiem bananowym, to klasyczna propozycja rodem z amerykańskich barów szybkiej obsługi. Banany bardzo lubią obróbkę cieplną i nadają ciastu wspaniałą, kleistą konsystencję i pyszny smak. To wyjątkowo proste w przygotowaniu ciasto jest doskonałą propozycją do porannej kawy lub popołudniowej herbaty.
SKŁADNIKI
- 3-4 dojrzałe banany średniej wielkości
- 25 dag mąki pszennej
- 22 dag cukru
- 5 dag masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- do wysmarowania formy: 2 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Banany obieramy i kroimy na małe kawałki.
- Ze 100 g cukru i 5 łyżek wody robimy na patelni złocisty karmel.
- Dodajemy masło oraz banany i dusimy, aż owoce się rozpadną.
- Pozostały cukier ucieramy z jajkami, mąką, solą i sodą.
- Do ubitej masy dodajemy przestudzone banany i mieszamy, aż całość się połączy.
- Formę „keksówkę” smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
- Masę przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 50-60 minut.