Minitarty z malinami: przepis na ciasteczka z owocami
2021-03-26
łatwy
30 min
4
Minitarty z malinami to prosty, a jednak wyrafinowany deser, który smakuje każdemu. Ciastka te podane gościom zachwycą nie tylko ich oczy, ale także podniebienia. Wypróbuj prosty przepis na minitarty z malinami.
Babeczki malinowe z kruszonką
Muffiny malinowe z kremem śmietanowym
Ciastka z malinami i białą czekoladą
Bułeczki drożdżowe z malinami
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- 125 g cukru
- 250 g maki
- 1 jajko
- 125 g miękkiego masła
- 120 g ciemnej czekolady
- KREM:
- 500 ml śmietanki 30%
- 50 g cukru
- 1/4 laski wanilii
- 2 łyżki Sunquicka Mango
- 4 żółtka
- 25 g mąki kukurydzianej
- 500 g malin
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- 125 g cukru zmieszać w dużej misce z mąką, dodać jajko i miękkie masło.
- Z masy wyrobić kruche ciasto i wstawić je do lodówki na min 30 minut.
- Po tym czasie delikatnie rozwałkować masę, wyciąć równiej wielkości kółka i umieścić je w foremkach na mini tarty dobrze dociskając. Piec ok. 15 minut w temp. 180o C, Ostudzić.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować nią dna minitart.
- Śmietankę zagotować wraz z cukrem i wanilią, zdjąć z ognia i wlać rozmieszane żółtka intensywnie mieszając.
- Garnek ustawić z powrotem na średnim ogniu i gotować krem od czasu do czasu mieszając.
- Kiedy masa zgęstnieje, dodać mąkę kukurydzianą i gotować do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Kiedy krem ostygnie, ułożyć go na mini tarty, udekorować malinami i odstawić do lodówki na 2 godziny.
- Udekorować świeżymi listkami mięty.