Minitarty z malinami: przepis na ciasteczka z owocami

2021-03-26
Minitarty z malinami
Autor: mat. pras. Sunquick Przepyszne mini tarty z malinami.
łatwy
30 min
4

Minitarty z malinami to prosty, a jednak wyrafinowany deser, który smakuje każdemu. Ciastka te podane gościom zachwycą nie tylko ich oczy, ale także podniebienia. Wypróbuj prosty przepis na minitarty z malinami.

Babeczki malinowe z kruszonką

Muffiny malinowe z kremem śmietanowym

Ciastka z malinami i białą czekoladą

Bułeczki drożdżowe z malinami

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 125 g cukru
  • 250 g maki
  • 1 jajko
  • 125 g miękkiego masła
  • 120 g ciemnej czekolady
  • KREM:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru
  • 1/4 laski wanilii
  • 2 łyżki Sunquicka Mango
  • 4 żółtka
  • 25 g mąki kukurydzianej
  • 500 g  malin

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • 125 g cukru zmieszać w dużej misce z mąką, dodać jajko i miękkie masło.
  • Z masy wyrobić kruche ciasto i wstawić je do lodówki na min 30 minut.
  • Po tym czasie delikatnie rozwałkować masę, wyciąć równiej wielkości kółka i umieścić je w foremkach na mini tarty dobrze dociskając. Piec ok. 15 minut w temp. 180o C, Ostudzić.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować nią dna minitart.
  • Śmietankę zagotować wraz z cukrem i wanilią, zdjąć z ognia i wlać rozmieszane żółtka intensywnie mieszając.
  • Garnek ustawić z powrotem na średnim ogniu i gotować krem od czasu do czasu mieszając.
  • Kiedy masa zgęstnieje, dodać mąkę kukurydzianą i gotować do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Kiedy krem ostygnie, ułożyć go na mini tarty, udekorować malinami i odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Udekorować świeżymi listkami mięty.