Lemon meringue pie: angielska tarta cytrynowa z bezą [Smaczna Historia]

Lemon meringue pie: angielska tarta cytrynowa z bezą [Smaczna Historia]
Autor: Shutterstock Kawałek gorącej tarty cytrynowej z bezą jest niczym czuły pocałunek
średni
60 min
4

Po obejrzeniu filmu „Tost – historia chłopięcego głodu” wg książki Nigela Slatera, nabrałam przekonania, że tarta cytrynowa z bezą jest najbardziej brytyjskim z brytyjskich deserów. Ci, którzy oglądali film, na pewno pamiętają walkę na tarty rozgrywaną między młodym Nigelem a jego macochą panią Potter.

No i finałowa scena, gdy Nigel stara się o pracę w restauracji. „Co umiesz?”– pyta szef kuchni. „Tartę cytrynową” – odpowiada Nigel, a kucharz na to „Wszyscy tak mówią”. Tarta cytrynowa z bezą, a właściwie Lemon Meringue Pie to deser godny królewskiego stołu. Jego świeży, kwaskowaty, intensywnie cytrynowy smak będzie idealnym zakończeniem dobrego obiadu. 

Cytrynowa tarta najlepsza jest jeszcze ciepła, niczym czuły pocałunek.

A jak mówi sam Nigel Slater: gotowanie dla bliskiej osoby jest jak wyznanie miłości. Nieważne, czy potrawa udała się lepiej czy gorzej. Nikt nie jest przecież doskonały, dodam od siebie.

SKŁADNIKI

  • Na angielską tartę cytrynową potrzebne będą:
  • Kruche ciasto przygotowane z 200 g mąki, 110 g masła, szczypty soli i 2-3 łyżek zimnej wody. Z tej porcji otrzymamy ok. 300 g ciasta.
  •  
  • Na kremową masę do napełnienia:
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 150 ml wody
  • Sok i skórka starta z 4 cytryn, jeśli nie lubicie tak intensywnego smaku, możecie wykorzystać połowę tej ilości cytryn
  • 110 g cukru
  • 3 duże żółtka i 1 całej jajko
  • 2 łyżki miękkiego masła
  •  
  • Na bezę:
  • 4 duże białka jaj
  • 200 cukru pudru
  • 2 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacząć od nagrzania piekarnika do 200°C.
  • Kruche ciasto można przygotować w sposób tradycyjny lub skorzystać z malaksera, co bardzo przyspiesza pracę i ułatwia życie. Do naczynia malaksera z nożami dodać mąkę, sól i masło pokrojone w małą kostkę. Włączyć na krótko kilkukrotnie tryb pulsacyjny malaksera na średnich obrotach. Gdy zawartość malaksera będzie przypominać okruchy chleba dodać 2-3 łyżki wody. Ciasto w kilka chwil zbije się w gładką kulę. Należy unikać nadmiernego mieszania. Ciasto owinąć folią i włożyć na pół godziny do lodówki.
  • Kruche ciasto rozwałkować, ułożyć w posmarowanej tłuszczem formie do tarty o średnicy ok. 23 cm. Nadmiar ciasta na brzegach odkroić. Na cieście ułożyć arkusz pergaminu lub papieru do pieczenia i wypełnić fasolą lub ceramicznymi ziarnami do pieczenia. Ciasto piec przez 15-18 minut, na jasno złoty kolor.
  • Gdy spód ciasta piecze się, przygotować krem cytrynowy. W rondelku wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą, dodać sok z cytryny i startą skórkę, stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, gdy mieszanina zgęstnieje. Dodać cukier i dobrze wymieszać. Zawartość rondla lekko ostudzić, dodać żółtka i całe jajko, dobrze wymieszać. Następnie dodać masło i ponownie dobrze wymieszać.
  • Tak przygotowanym kremem wypełnić podpieczony spód.
  • Białka ubić na pianę, dodać połowę cukru stale ubijając, dodać mąkę kukurydzianą, a na koniec resztę cukru ubijając wszystko na sztywną pianę.
  • Masą bezową przykryć cytrynowe nadzienie rozpoczynając od krawędzi, na końcu wypełnić środek. Piec w gorącym piekarniku przez ok. 20 minut, aż beza nieco się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w foremce na około 30 minut. Następnie wyjąć na paterę, kroić i jeść od razu. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej