Łatwe ciasto z rabarbarem na kefirze - porcja codziennej przyjemności
2022-05-09
![Ciasto z rabarbarem](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-TEUT-Nogd-iCqo_ciasto-z-rabarbarem-664x442.jpg)
łatwy
30 min
12
Mój wiosenny przysmak. Najprostszy z możliwych. Ucierane ciasto na kefirze z pyszną warstwą kwaskowego rabarbaru. Idealny do szklanki mleka rano lub popołudniowej kawki. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, drugie tyle umycie i pokrojenie rabarbaru. Potem pieczenie i chwila cierpliwości, aby przysmak wystygł. Choć z tym bywa różnie ;).
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mąki
- 1 szklanka cukru
- 0,5 kostki masła lub margaryny
- 2 jajka
- 1 niepełna szklanka kefiru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- 1 kg rabarbaru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rabarbar umyć, osuszyć i jeśli jest tka potrzeba obrać. Pokroić na niewielkie kawałki.
- Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na jasna masę.
- Dodać po 1 jaju, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec wlać kefir i miksować do połączeniu składników.
- Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki.
- Na wierzch wyłożyć równomiernie owoce.
- Wierzch można posypać dodatkowo grubym cukrem lub kruszonką.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 50 minut.
- Ciasto wyjąc i wystudzić, wierzch można oprószyć cukrem pudrem.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?