Łatwe ciasto z rabarbarem na kefirze - porcja codziennej przyjemności

Ciasto z rabarbarem
Autor: Shutteratock Ciasto z rabarbarem to idealny dodatek do szklanki mleka.
łatwy
30 min
12

Mój wiosenny przysmak. Najprostszy z możliwych. Ucierane ciasto na kefirze z pyszną warstwą kwaskowego rabarbaru. Idealny do szklanki mleka rano lub popołudniowej kawki. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, drugie tyle umycie i pokrojenie rabarbaru. Potem pieczenie i chwila cierpliwości, aby przysmak wystygł. Choć z tym bywa różnie ;).

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 niepełna szklanka kefiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • 1 kg rabarbaru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rabarbar umyć, osuszyć i jeśli jest tka potrzeba obrać. Pokroić na niewielkie kawałki.
  • Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na jasna masę.
  • Dodać po 1 jaju, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec wlać kefir i miksować do połączeniu składników.
  • Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki.
  • Na wierzch wyłożyć równomiernie owoce. 
  • Wierzch można posypać dodatkowo grubym cukrem lub kruszonką.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 50 minut.
  • Ciasto wyjąc i wystudzić, wierzch można oprószyć cukrem pudrem.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej