Czekoladowe ciasto BOUNTY z kokosowym kremem
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Czekoladowe ciasto z kokosowym kremem na bazie kaszki manny smakuje jak słynne batoniki BOUNTY. I to właśnie ten jeden składnik, jakim jest kaszka manna nadaje całości niezwykłej tekstury, która czyni ciasto nieziemskich deserem.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 250 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,25 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Na krem:
- 500 ml mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 200 g masła
- 2/3 szklanki cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- oraz
- czekolada i wiórki kokosowe do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło ubić z cukrem do białości. Następnie dodawać po 1 jajku, nadal ubijając.
- Potem dodać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Na koniec mleko i kakao oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać na jednorodne ciasto.
- Ciasto wlać do okrągłej formy tortowej posmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 35-40 minut. Ostudzić. Nie wyjmować z formy.
- Pora na krem. Do naczynia wlać mleko i dodać kaszę manną. Podgrzewać, mieszając, aż się zagotuje. Gotować do chwili, gdy zgęstnieje.
- Mleko z kasza zdjąć z ognia, wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi. Ostudzić. Gdy ostygnie zmiksować z miękkim masłem na puszysty krem.
- Kokosowy krem wyłożyć na ciasto. Wyrównać wierzch, który udekorować rozpuszczoną czekoladą i wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki, aby zastygło.