Cytrynowe ciasto migdałowe z kremem: przepis bezglutenowy

2021-03-29
Cytrynowe ciasto migdałowe z kremem: przepis bezglutenowy
Autor: Shutterstock Aromatyczne ciasto z kremem bardzo łatwe w przygotowaniu
łatwy
40 min
4

Cytrynowe ciasto z mąki migdałowej pokryte kremem z serka mascarpone to idealny deser dla całej rodziny. Ciasto jest wilgotne i orzeźwiające w smaku. W kremie zakochają się wszystkie dzieci bez względu na wiek. Łatwe w przygotowaniu i pyszne ciasto bezglutenowe bez krztyny mąki pszennej. Pyszności!

Poznaj przepisy na inne pyszne desery z migdałami:

Tort daktylowo-migdałowy: pyszne ciasto z bakaliami [WIDEO]

Biszkopt migdałowy: prosty przepis na pyszne ciasto z migdałami

Polvoron: kruche ciasteczka migdałowe z Andaluzji [Smaczna Historia]

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 200 g migdałów mielonych lub mąki migdałowej
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 2 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  •  
  • Na krem:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  •  
  • Dekoracja:
  • kilka plasterków cytryny
  • kilka liści melisy cytrynowej lub mięty pieprzowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z cytryn zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok.
  • Wymieszać mąkę migdałową z kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.
  • Masło utrzeć z cukrem do białości.
  • Dodać po jednym jajku, stale ucierając masę.
  • Dodawać po jednej łyżce mieszaniny mąki migdałowej i kukurydzianej, aż do wyczerpania składników.
  • Dodać skórkę i sok cytrynowy oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
  • Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez 40 minut lub do próby suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie ciasto wyjąć z tortownicy. 
  • Przygotować krem.  Śmietanę przełożyć do dużej miski.
  • Dodać aromat oraz cukier puder przesiany przez sitko.
  • Mieszać mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość.
  • Gdy śmietana zostanie ubita, dodać serek mascarpone i dalej ubijać.
  • Krem jest gotowy, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja będzie przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę.
  • Ciasto pokryć kremem ze wszystkich stron. Za pomocą łyżki wykonać efektowne nierówności. 
  • Na szczycie ciasta ułożyć przecięte i wywinięte plasterki cytryny. Udekorować liśćmi melisy