Cytrynowe ciasto migdałowe z kremem: przepis bezglutenowy
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Cytrynowe ciasto z mąki migdałowej pokryte kremem z serka mascarpone to idealny deser dla całej rodziny. Ciasto jest wilgotne i orzeźwiające w smaku. W kremie zakochają się wszystkie dzieci bez względu na wiek. Łatwe w przygotowaniu i pyszne ciasto bezglutenowe bez krztyny mąki pszennej. Pyszności!
Poznaj przepisy na inne pyszne desery z migdałami:
Tort daktylowo-migdałowy: pyszne ciasto z bakaliami [WIDEO]
Biszkopt migdałowy: prosty przepis na pyszne ciasto z migdałami
Polvoron: kruche ciasteczka migdałowe z Andaluzji [Smaczna Historia]
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 200 g migdałów mielonych lub mąki migdałowej
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 duże jajka
- 80 g mąki kukurydzianej
- 2 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- Na krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 500 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego
- 3 łyżki cukru pudru
- Dekoracja:
- kilka plasterków cytryny
- kilka liści melisy cytrynowej lub mięty pieprzowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z cytryn zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok.
- Wymieszać mąkę migdałową z kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.
- Masło utrzeć z cukrem do białości.
- Dodać po jednym jajku, stale ucierając masę.
- Dodawać po jednej łyżce mieszaniny mąki migdałowej i kukurydzianej, aż do wyczerpania składników.
- Dodać skórkę i sok cytrynowy oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać.
- Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez 40 minut lub do próby suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie ciasto wyjąć z tortownicy.
- Przygotować krem. Śmietanę przełożyć do dużej miski.
- Dodać aromat oraz cukier puder przesiany przez sitko.
- Mieszać mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość.
- Gdy śmietana zostanie ubita, dodać serek mascarpone i dalej ubijać.
- Krem jest gotowy, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja będzie przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę.
- Ciasto pokryć kremem ze wszystkich stron. Za pomocą łyżki wykonać efektowne nierówności.
- Na szczycie ciasta ułożyć przecięte i wywinięte plasterki cytryny. Udekorować liśćmi melisy