Ciasto z połówkami jabłek - łatwy przepis na jabłka pieczone w cieście
2022-11-02
łatwy
30 min
4
Jabłka pieczone w cieście to jeden z prostszych pomysłów na ciasto tak smaczne, jak i zdrowsze niż inne. Przygotowanie ciasta nie jest pracochłonne. Jak zrobić ciasto z połówkami jabłek - szybszą wersję jabłek pieczonych w cieście?
SKŁADNIKI
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1 serek homogenizowany waniliowy (150 g)
- 9-10 jabłek średniej wielkości
- cynamon
- Na lukier:
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 szklanka cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z masła, serka, jajka, mąki, cukru waniliowego i proszku zagnieść ciasto. Podzielić je na pół.
- Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć nim formę (wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą albo wyłożoną papierem do pieczenia). Drugą cześć rozwałkować i pozostawić do przykrycia jabłek.
- Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Każde jabłko naciąć równolegle od strony wypukłej.
- Na ciasto w blaszce układać jabłka przecięciem do dołu. Jabłka posypać cynamonem. Na to położyć drugi placek ciasta.
- Piec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 175ºC. Po upieczeniu jeszcze ciepłe polać lukrem z cukru pudru lub posypać samym cukrem pudrem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Galeria: 25 przepisów na szarlotkę, jabłecznik oraz inne ciasta z jabłkami