Ciasto z połówkami jabłek - łatwy przepis na jabłka pieczone w cieście

Ciasto z połówkami jabłek - łatwy przepis na jabłka pieczone w cieście
Autor: Shutterstock Ciasto z polówkami jabłek - sposób na szybką i pyszną szarlotkę
łatwy
30 min
4

Jabłka pieczone w cieście to jeden z prostszych pomysłów na ciasto zarówno smaczne, jak i zdrowsze niż inne. Przygotowanie ciasta nie jest pracochłonne. Jak zrobić ciasto z połówkami jabłek - szybszą wersję jabłek pieczonych w cieście?

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 serek homogenizowany waniliowy (150 g)
  • 9-10 jabłek średniej wielkości
  • cynamon
  •  
  • Na lukier:
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z masła, serka, jajka, mąki, cukru waniliowego i proszku zagnieść ciasto. Podzielić je na pół.
  • Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć nim formę (wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą albo wyłożoną papierem do pieczenia). Drugą cześć rozwałkować i pozostawić do przykrycia jabłek. 
  • Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Każde jabłko naciąć równolegle od strony wypukłej.
  • Na ciasto w blaszce układać jabłka przecięciem do dołu. Jabłka posypać cynamonem. Na to położyć drugi placek ciasta.
  • Piec w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 175ºC. Po upieczeniu jeszcze ciepłe polać lukrem z cukru pudru lub posypać samym cukrem pudrem.