Ciasto z jagodami: przepis na ciasto z serkiem i jagodami

2012-06-29
jagody_jak_zrobic_ciasto_z.jpg
Autor: photos.com Pyszne ciasto z czarnymi jagodami.
łatwy
35 min
4

Masz ochotę na deser z jagodami? Możesz przygotować jagody z bitą śmietaną, możesz zrobić kisiel z jagodami, ale możesz też upiec wspaniałe ciasto. To nie jest trudne! Podajemy przepis na ciasto z jagodami.

Jagodzianki z kruszonką

Ciasto z jagodami

Jagodowy sernik na zimno

Babka drożdżowa z jagodami i szafranem

Składniki

40 dag świeżych jagód

175 g miękkiego masła

350 g cukru pudru

3 duże jajka

225 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka esencji waniliowej

150 ml śmietany

200 g serka twarogowego

sok z połowy cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Masło, całe jajka, połowę cukru pudru, mąkę, proszek do pieczenia i esencje waniliową miksujemy.

Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.

Wsypujemy połowę jagód i łączymy z masą uważając by nie zgnieść owoców.

Na dno tortownicy o średnicy 22 cm układamy papier do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Przekładamy ciasto do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na 10 minut.

Gdy ciasto stygnie przygotowujemy lukier: szklankę cukru pudru ucieramy z sokiem z cytryny (lukier musi mieć gęstość jak śmietana – gdy jest za gęsty trzeba dodać soku z cytryny, a gdy za rzadki – cukru pudru).

Przestudzone ciasto ostrożnie wyjmujemy z tortownicy i kładziemy na talerzu.

Ubijamy mikserem serek twarogowy z lukrem i tą masą smarujemy wierzch ciasta. Pozostałe jagody wysypujemy na masę.