Ciasto z jagodami: przepis na ciasto z serkiem i jagodami
2021-03-27
łatwy
35 min
4
Masz ochotę na deser z jagodami? Możesz przygotować jagody z bitą śmietaną, możesz zrobić kisiel z jagodami, ale możesz też upiec wspaniałe ciasto. To nie jest trudne! Podajemy przepis na ciasto z jagodami.
Jagodzianki z kruszonką
Ciasto z jagodami
Jagodowy sernik na zimno
Babka drożdżowa z jagodami i szafranem
SKŁADNIKI
- 40 dag świeżych jagód
- 175 g miękkiego masła
- 350 g cukru pudru
- 3 duże jajka
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 150 ml śmietany
- 200 g serka twarogowego
- sok z połowy cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło, całe jajka, połowę cukru pudru, mąkę, proszek do pieczenia i esencje waniliową miksujemy.
- Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
- Wsypujemy połowę jagód i łączymy z masą uważając by nie zgnieść owoców.
- Na dno tortownicy o średnicy 22 cm układamy papier do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Przekładamy ciasto do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut, po czym wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze na 10 minut.
- Gdy ciasto stygnie przygotowujemy lukier: szklankę cukru pudru ucieramy z sokiem z cytryny (lukier musi mieć gęstość jak śmietana – gdy jest za gęsty trzeba dodać soku z cytryny, a gdy za rzadki – cukru pudru).
- Przestudzone ciasto ostrożnie wyjmujemy z tortownicy i kładziemy na talerzu.
- Ubijamy mikserem serek twarogowy z lukrem i tą masą smarujemy wierzch ciasta. Pozostałe jagody wysypujemy na masę.