Ciasto z bananami i pianką jogurtową na kruchym spodzie
2021-03-29
średni
50 min
4
To ciasto z bananami i pianką jogurtową na kruchym spodzie rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje z gorącą kawą lub herbatą na podwieczorek.
Sprawdź także: Ciasto bananowiec na zimno - przepis Ewy Wachowicz
SKŁADNIKI
- Kruchy spód:
- 200 g masła
- 1 jajko
- 200 g mąki tortowej
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- Masa:
- 1 budyń czekoladowy
- 500 ml mleka do budyniu
- 2-3 banany
- cukier puder do oprószania ciasta
- Krem jogurtowy:
- 800 g jogurtu naturalnego
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1 op. śnieżki + 200 ml schłodzonego mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, masła (powinno być lekko schłodzone), jajka, soli i cukru zagniatamy ciasto, wylepiamy nim tortownicę (brzeg powinien mieć minimum 2 cm, żeby utrzymał budyń. Nakłuwamy ciasto widelcem i wsadzamy na 15 min. do zamrażarki. Po wyjęciu pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 20 min. w temp. ok. 180 stopni C.
- W tym czasie robimy masę budyniową zgodnie z opisem na opakowaniu, z tym, że można dać trochę mniej mleka, żeby masa była bardziej stała.
- Na krem jogurtowy: żelatynę rozrabiamy w 1/2 szklanki gorącej wody.
- W misce ubijamy śnieżkę ze schłodzonym mlekiem. W jogurcie rozpuszczamy cukier puder i cukier waniliowy, dodajemy żelatynę i miksujemy, po czym na niższych obrotach miksera łączymy krem ze śnieżką.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika schładzamy je, wylewamy masę budyniową, układamy obrane kawałki bananów, zalewamy kremem jogurtowym, wyrównujemy wierzch i wsadzamy do lodówki aby stężał (min. 3 godz.).
- Przed podaniem można posypać czekoladą.