Ciasto z bananami i pianką jogurtową na kruchym spodzie

2021-03-29
Ciasto z bananami i pianką jogurtową na kruchym spodzie
Autor: Shutterstock Ciasto z bananami i pianką jogurtową na kruchym spodzie
średni
50 min
4

To ciasto z bananami i pianką jogurtową na kruchym spodzie rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje z gorącą kawą lub herbatą na podwieczorek.

Sprawdź także: Ciasto bananowiec na zimno - przepis Ewy Wachowicz

SKŁADNIKI

  • Kruchy spód:
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 200 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • Masa:
  • 1 budyń czekoladowy
  • 500 ml mleka do budyniu
  • 2-3 banany
  • cukier puder do oprószania ciasta
  • Krem jogurtowy:
  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 op. śnieżki + 200 ml schłodzonego mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z mąki, masła (powinno być lekko schłodzone), jajka, soli i cukru zagniatamy ciasto, wylepiamy nim tortownicę (brzeg powinien mieć minimum 2 cm, żeby utrzymał budyń. Nakłuwamy ciasto widelcem i wsadzamy na 15 min. do zamrażarki. Po wyjęciu pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 20 min. w temp. ok. 180 stopni C.
  • W tym czasie robimy masę budyniową zgodnie z opisem na opakowaniu, z tym, że można dać trochę mniej mleka, żeby masa była bardziej stała.
  • Na krem jogurtowy: żelatynę rozrabiamy w 1/2 szklanki gorącej wody.
  • W misce ubijamy śnieżkę ze schłodzonym mlekiem. W jogurcie rozpuszczamy cukier puder i cukier waniliowy, dodajemy żelatynę i miksujemy, po czym na niższych obrotach miksera łączymy krem ze śnieżką.
  • Po wyjęciu ciasta z piekarnika schładzamy je, wylewamy masę budyniową, układamy obrane kawałki bananów, zalewamy kremem jogurtowym, wyrównujemy wierzch i wsadzamy do lodówki aby stężał (min. 3 godz.).
  • Przed podaniem można posypać czekoladą.