Ciasto Pani Walewska - sprawdzony przepis

2021-03-29
J. S.
jak-zrobic-ciasto-pani-walewska-podajemy-przepis-na-pyszne-ciasto.jpg
Autor: Shutterstock Pani Walewska to pyszne ciasto z kremem.
łatwy
60 min
4

Nie wiadomo dlaczego ciasto Pani Walewska zostało tak nazwane. Być może ze względu na to, że tak ja Pani Walewskiej, mało kto jest w stanie mu się oprzeć. Pani Walewska (Maria Łączyńska) była kochanką Napoleona. Szybko zaszła z nim w ciążę. Dziecko nie zostało następcą tronu, ale zapewniło jej posiadłości ziemskie. Maria po rozwodzie wyszła za mąż za kuzyna Napoleona – Filipa Antoniego d'Ornano.

SKŁADNIKI

  • KRUCHE CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 200 gram masła
  • 4 żółtka
  • BEZA:
  • 6 białek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • KREM:
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego / aromat migdałowy
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 200 gram masła
  • DODATKI:
  • dżem z czarnej porzeczki
  • posiekane migdały

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bezy. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie powoli dodawać cukier puder. Na koniec wolno mieszając dodać mąkę ziemniaczaną. 
  • Kruche ciasto. Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrobić, a następnie podzielić na dwie części.
  • Masa kremowa. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą natomiast zmiksować z żółtkami i mąką, a następnie dodać do gotującego się mleka i zagotować. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodając ostudzony budyń (oczywiście cały czas mieszając). Na koniec można dodać jeszcze cukier waniliowy lub aromat migdałowy i wymieszać.

    Jedną część ciasta kruchego wyłożyć na spód formy o wymiarach 25 x 35 cm.
  • Posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki, a na niej umieścić połowę masy bezowej, która może być posypana migdałami (lub posiekanymi orzechami włoskimi). Piec w temperaturze 175ºC przez 40 minut.
  • Tak samo należy postąpić z druga połową ciasta. Ostudzone placki należy przełożyć masą kremową. Po ok. 3 godzinach w lodówce ciasto jest gotowe do jedzenia.
J. S.