Ciasto Pani Walewska - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Nie wiadomo dlaczego ciasto Pani Walewska zostało tak nazwane. Być może ze względu na to, że tak ja Pani Walewskiej, mało kto jest w stanie mu się oprzeć. Pani Walewska (Maria Łączyńska) była kochanką Napoleona. Szybko zaszła z nim w ciążę. Dziecko nie zostało następcą tronu, ale zapewniło jej posiadłości ziemskie. Maria po rozwodzie wyszła za mąż za kuzyna Napoleona – Filipa Antoniego d'Ornano.
SKŁADNIKI
- KRUCHE CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru waniliowego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 200 gram masła
- 4 żółtka
- BEZA:
- 6 białek
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- KREM:
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego / aromat migdałowy
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 200 gram masła
- DODATKI:
- dżem z czarnej porzeczki
- posiekane migdały
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bezy. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie powoli dodawać cukier puder. Na koniec wolno mieszając dodać mąkę ziemniaczaną.
- Kruche ciasto. Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrobić, a następnie podzielić na dwie części.
- Masa kremowa. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą natomiast zmiksować z żółtkami i mąką, a następnie dodać do gotującego się mleka i zagotować. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodając ostudzony budyń (oczywiście cały czas mieszając). Na koniec można dodać jeszcze cukier waniliowy lub aromat migdałowy i wymieszać.
Jedną część ciasta kruchego wyłożyć na spód formy o wymiarach 25 x 35 cm. - Posmarować połową dżemu z czarnej porzeczki, a na niej umieścić połowę masy bezowej, która może być posypana migdałami (lub posiekanymi orzechami włoskimi). Piec w temperaturze 175ºC przez 40 minut.
- Tak samo należy postąpić z druga połową ciasta. Ostudzone placki należy przełożyć masą kremową. Po ok. 3 godzinach w lodówce ciasto jest gotowe do jedzenia.