Ciasto owocowe z patelni: sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
45 min
4
Co zrobić, gdy mamy apetyt na ciasto z borówką amerykańską, a brak nam piekarnika? Oczywiście upiec ciasto na patelni. Jak? Już wyjaśniamy. W sezonie na borówki amerykańskie, takie ciasto skradnie serca wasze i waszej rodziny.
SKŁADNIKI
- Porcja składników ciasta owocowego na patelnię o średnicy około 20 cm
- 2 jajka
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 125 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ćwierć łyżeczki soli
- 100-125 g borówek amerykańskich oprószonych mąką pszenną
- olej do posmarowania patelni
- cukier puder do posypania ciasta z patelni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, dobrze napowietrzoną masę. W trakcie ubijania dodawać po jednej łyżce jogurt grecki, wlać olej. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną.
- Dodać borówki amerykańskie oprószone mąką pszenną, ostrożnie wymieszać łyżką.
- Masę przełożyć na natłuszczoną patelnię teflonową. Wyrównać powierzchnię i szczelnie przykryć patelnię pokrywką bez otworu. Ciasto piec na patelni na bardzo małym ogniu przez około 15 minut lub do próby „suchego patyczka”. Ciasto nie powinno mieć zrumienionego spodu.
- Gdy ciasto jest już prawie suche na wierzchu, należy je odwrócić. Patelnie przykryć dużym talerzem, odwrócić, następnie zsunąć ciasto ponownie na patelnię. Piec jeszcze ok. 10 min. pod pokrywką.
- Gotowe ciasto zsuwamy na talerz, oprószamy cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem.