Ciasto owocowe z patelni: sprawdzony przepis

2021-03-29
Ciasto owocowe z patelni: sprawdzony przepis
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto z patelni pysznie smakuje. 
średni
45 min
4

Co zrobić, gdy mamy apetyt na ciasto z borówką amerykańską, a brak nam piekarnika? Oczywiście upiec ciasto na patelni. Jak? Już wyjaśniamy. W sezonie na borówki amerykańskie, takie ciasto skradnie serca wasze i waszej rodziny. 

SKŁADNIKI

  • Porcja składników ciasta owocowego na patelnię o średnicy około 20 cm
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 125 ml jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki soli
  • 100-125 g borówek amerykańskich oprószonych mąką pszenną
  • olej do posmarowania patelni
  • cukier puder do posypania ciasta z patelni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, dobrze napowietrzoną masę. W trakcie ubijania dodawać po jednej łyżce jogurt grecki, wlać olej. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną.
  • Dodać borówki amerykańskie oprószone mąką pszenną, ostrożnie wymieszać łyżką.
  • Masę przełożyć na natłuszczoną patelnię teflonową. Wyrównać powierzchnię i szczelnie przykryć patelnię pokrywką bez otworu. Ciasto piec na patelni na bardzo małym ogniu przez około 15 minut lub do próby „suchego patyczka”. Ciasto nie powinno mieć zrumienionego spodu.
  • Gdy ciasto jest już prawie suche na wierzchu, należy je odwrócić. Patelnie przykryć dużym talerzem, odwrócić, następnie zsunąć ciasto ponownie na patelnię. Piec jeszcze ok. 10 min. pod pokrywką. 
  • Gotowe ciasto zsuwamy na talerz, oprószamy cukrem pudrem i zjadamy ze smakiem. 
Redakcja
więcej