Ciasto OREO bez pieczenia: łatwy przepis na doskonały deser
2021-10-22
łatwy
20 min
6
Dieta wegetariańska
Ciasto OREO to pyszny serowy krem na obłędnie czekoladowym spodzie obficie napakowane pokruszonymi ciasteczkami. Ciasto przygotowuje się bez galaretki i innych udoskonaleń. Ten deser pokochacie od pierwszej łyżeczki!
SKŁADNIKI
- SPÓD OREO:
- 24 ciasteczka Oreo (około 1½ szklanki pokruszonych ciasteczek), nadzienie usunięte i zarezerwowane
- 6 łyżek (85 g) roztopionego masła
- SERNIK NADZIENIE:
- 454 g serka śmietankowego
- ½ szklanki (100 g) cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii
- 2 szklanki (450 g) śmietany kremówki 30% do ubijania
- 1½ szklanki (188 g) cukru drobnego
- 15 ciasteczek OREAO z nadzieniem (około 1 szklanki), pokruszonych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zrób spód do ciasta: Dodaj 24 ciasteczka OREO (nadzienie usunięte i odłożone) do robota kuchennego i rozdrobnij na okruchy. To da około 1½ szklanki zmiażdżonych ciasteczek.
- W dużej misce wymieszaj pokruszone ciasteczka i roztopione masło. Mieszaj, aby połączyć.
- Mieszankę ciastek przełóż na dno natłuszczonej tortownicy i dociśnić do dna, aby uzyskać spód pod ciasto. Włóż do lodówki do schłodzenia.
- W dużej misce za pomocą ręcznego miksera ubij serek śmietankowy, aż będzie lekki i puszysty. Dodaj cukier, wanilię i nadzienie wyjęte z ciastek.
- W osobnej misce ubij śmietanę. Dodaj cukier i ubijaj, aż uformują się sztywne szczyty.
- Do serowej masy dodaj bitą śmietanę i 3/4 pokruszonych ciasteczek OREO (pozostaw 1/4 szklanki do przybrania).
- Przelej serową masę na przygotowany spód i rozprowadź równomiernie.
- Włóż do lodówki do schłodzenia na co najmniej 3-4 godziny.
- Udekoruj pozostałymi pokruszonymi ciasteczkami OREO.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego