Ciasto OREO bez pieczenia: łatwy przepis na doskonały deser

Ciasto OREO bez pieczenia: łatwy przepis na doskonały deser
Autor: Shutterstock.com
łatwy
20 min
6

Dieta wegetariańska

Ciasto OREO to pyszny serowy krem na obłędnie czekoladowym spodzie obficie napakowane pokruszonymi ciasteczkami. Ciasto przygotowuje się bez galaretki i innych udoskonaleń. Ten deser pokochacie od pierwszej łyżeczki! 

SKŁADNIKI

  • SPÓD OREO:
  • 24 ciasteczka Oreo (około 1½ szklanki pokruszonych ciasteczek), nadzienie usunięte i zarezerwowane
  • 6 łyżek (85 g) roztopionego masła
  • SERNIK NADZIENIE:
  • 454 g serka śmietankowego
  • ½ szklanki (100 g) cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 szklanki (450 g) śmietany kremówki 30% do ubijania
  • 1½ szklanki (188 g) cukru drobnego
  • 15 ciasteczek OREAO z nadzieniem (około 1 szklanki), pokruszonych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zrób spód do ciasta: Dodaj 24 ciasteczka OREO (nadzienie usunięte i odłożone) do robota kuchennego i rozdrobnij na okruchy. To da około 1½ szklanki zmiażdżonych ciasteczek.
  • W dużej misce wymieszaj pokruszone ciasteczka i roztopione masło. Mieszaj, aby połączyć.
  • Mieszankę ciastek przełóż na dno natłuszczonej tortownicy i dociśnić do dna, aby uzyskać spód pod ciasto. Włóż do lodówki do schłodzenia.
  • W dużej misce za pomocą ręcznego miksera ubij serek śmietankowy, aż będzie lekki i puszysty. Dodaj cukier, wanilię i nadzienie wyjęte z  ciastek.
  • W osobnej misce ubij śmietanę. Dodaj cukier i ubijaj, aż uformują się sztywne szczyty.
  • Do serowej masy dodaj bitą śmietanę i 3/4 pokruszonych ciasteczek OREO (pozostaw 1/4 szklanki do przybrania).
  • Przelej serową masę na przygotowany spód i rozprowadź równomiernie. 
  • Włóż do lodówki do schłodzenia na co najmniej 3-4 godziny. 
  • Udekoruj pozostałymi pokruszonymi ciasteczkami OREO.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej