Ciasto MROWISKO z Podlasia: przepis krok po kroku na efektowny tort. Gościom opadną szczęki!

Efektowny tort MROWISKO: przepis krok po kroku. Gościom opadną szczęki!
Autor: Shutterstock Efektowny deser tak łatwy w przyrządzeniu
łatwy
45 min
4

Ciasto MROWISKO to niezwykle łatwy w przygotowaniu, a jakże efektowny deser z Podlasia. Kruche ciasteczka spojone pysznym kremem kajmakowym i uformowane w kopczyk, przypominający mrowisko - oto cały sekret. Zobacz, jak łatwo przygotować tort MROWISKO i skorzystaj z naszych podpowiedzi poniżej przepisu. 

Zobacz przepis JAK ZROBIĆ MROWISKO krok po kroku:

Ciasta bez pieczenia - pyszne desery na herbatnikach

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 200 g masła
  • 120 g cukru
  • 135 g śmietany
  • 500 g mąki
  • Na krem: 
  • 200 g masła
  • 1 puszka masy kajmakowej (350 g)
  • 50 g winiaku lub innego aromatycznego alkoholu
  • Na dekorację:
  • 1 łyżka suchego maku
  • 1 łyżka orzechów włoskich lub pekan, grubo posiekanych
  • 1 łyżka płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
  • 2 łyżki tartej czekolady lub 0,5 tabliczki stopionej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na stolnicę wysypać mąkę i cukier, dodać masło i posiekać razem na drobne okruchy. Można to również zrobić w malakserze wyposażonym w noże. Do okruchów dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Owinąć go w folię spożywczą i wstawić na 60 minut do lodówki. 
  • Ciasto przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  • Strużyny ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) i piec do chwili, gdy ciasto ładnie się zrumieni, czyli około 20 minut.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokruszyć na niewielkie kawałki. 
  • Pora na krem: za pomocą miksera na wysokich obrotach masło utrzeć do białości, dodawać po trochu masę kajmakową i dalej ucierać, aż do wyczerpania składnika. Na koniec dodać winiak i ponownie zmiksować. 
  • W misce umieścić okruchy, dodać krem i wymieszać. Na tym etapie można również dodać prażone orzechy, namoczone w rumie lub winiaku i odsączone rodzynki lub inne bakalie. 
  • Otrzymaną masę uformować dłońmi w kopczyk bezpośrednio na paterze. Można również przygotować małe kopczyki lub przełożyć masę do tortownicy wyłożonej pergaminem lub do innej foremki. 
  • Kopczyk z kruchych ciastek i kremu ozdobić makiem, pokruszonymi orzechami, startą lub stopioną czekoladą. 
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej