Ciasto LENIWIEC bez pieczenia, gotowe w 20 minut, z podłużnych biszkoptów
2021-12-22
łatwy
20 min
8
Ciasto leniwiec to bardzo efektowne i niezwykle proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Popularne i wszędzie dostępne biszkopty połączone dwoma pysznymi kremami to prawdziwe delicje. Taki deser znika natychmiast! Zrób koniecznie z okazji lub bez okazji. To jest po prostu przepyszne!
SKŁADNIKI
- 500 g podłużnych biszkoptów savoiardi lub lady fingers
- cukier puder do dekoracji
- prostokątna forma o wymiarach 36x25x6 cm
- Na krem kajmakowy:
- 400 g (1 puszka) gotowego kajmaku
- 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 2 łyżeczki (10 g) żelatyny
- Na krem śmietankowy:
- 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 2 czubate łyżki (45 g ) cukru pudru
- 1/3 szklanki gorącej wody
- 3 łyżeczki (15 g) żelatyny
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem lub folią spożywczą. Na dnie ułuż w rzędach warstwę biszkoptów, jeden obok drugiego.
- Najperw przygotuj krem kajmakowy. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Ubij śmietanę. Gdy będzie już sztywna, wlej cienkim strumieniem kajmak, nie przestając ubijać. Zmiksuj na jednorodny krem. Na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj.
- Krem kajmakowy wylej na pierwszą warstwę biszkoptów. Wyrównaj wierzch i ułóż kolejną warstwę biszkoptów.
- Pora na krem śmietankowy. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodaj esktrakt wanilii i rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj dokładnie.
- Krem śmietankowy wylej na warstwę biszkoptów. Wyrównaj. Na wierzchu ułóż pozostałe biszkopty.
- Ciasto okryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Niech stężeje.
- Przed podaniem wyjmij ciasto z foremki, pokrój na kwadratowe lub prostokątne porcje i oprósz cukrem pudrem.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?