Ciasto LENIWIEC bez pieczenia, gotowe w 20 minut, z podłużnych biszkoptów

Ciasto LENIWIEC bez pieczenia, gotowe w 20 minut
Autor: Shutterstock.com Ciasto LENIWIEC bez pieczenia, gotowe w 20 minut
łatwy
20 min
8

Ciasto leniwiec to bardzo efektowne i niezwykle proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Popularne i wszędzie dostępne biszkopty połączone dwoma pysznymi kremami to prawdziwe delicje. Taki deser znika natychmiast! Zrób koniecznie z okazji lub bez okazji. To jest po prostu przepyszne! 

SKŁADNIKI

  • 500 g podłużnych biszkoptów savoiardi lub lady fingers
  • cukier puder do dekoracji
  • prostokątna forma o wymiarach 36x25x6 cm
  • Na krem kajmakowy:
  • 400 g (1 puszka) gotowego kajmaku
  • 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki (10 g) żelatyny
  • Na krem śmietankowy:
  • 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 czubate łyżki (45 g ) cukru pudru
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżeczki (15 g) żelatyny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem lub folią spożywczą. Na dnie ułuż w rzędach warstwę biszkoptów, jeden obok drugiego.
  • Najperw przygotuj krem kajmakowy. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Ubij śmietanę. Gdy będzie już sztywna, wlej cienkim strumieniem kajmak, nie przestając ubijać. Zmiksuj na jednorodny krem. Na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj. 
  • Krem kajmakowy wylej na pierwszą warstwę biszkoptów. Wyrównaj wierzch i ułóż kolejną warstwę biszkoptów. 
  • Pora na krem śmietankowy. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodaj esktrakt wanilii i rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj dokładnie. 
  • Krem śmietankowy wylej na warstwę biszkoptów. Wyrównaj. Na wierzchu ułóż pozostałe biszkopty. 
  • Ciasto okryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Niech stężeje. 
  • Przed podaniem wyjmij ciasto z foremki, pokrój na kwadratowe lub prostokątne porcje i oprósz cukrem pudrem. 
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Ciasta i ciasteczka świąteczne na Wigilię i Boże Narodzenie: 12 nowych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej