Ciasto krówka – prosty przepis na ciasto bez pieczenia
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Bez użycia piekarnika szybko i sprawnie zaskoczysz swoją rodzinę i przyjaciół pysznym deserem. Koszt całego ciasta wynosi około 25 zł. Sprawdź, jak je zrobić.
SKŁADNIKI
- 3 paczki herbatników
- 1 paczka krakersów
- 2 x budyń waniliowy
- 0,5 l mleka
- pół kostki masła
- 1 puszka masy kajmakowej (toffi)
- śmietana tortowa 36%
- czekolada mleczna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki układamy na spodzie brytfanki.
- Budynie gotujemy w 0,5 l mleka z dodatkiem masła. Całą masę wylewamy na ułożone wcześniej ciasteczka.
- Następną warstwą są krakersy.
- Teraz czas na toffi. Aby łatwiej nam było rozprowadzić masę kajmakową, wkładamy puszkę bez wcześniejszego otwierania do garnka z wrzątkiem. Po paru minutach możemy z łatwością rozprowadzić toffi po krakersach, które powtórnie układamy na wierzch naszego ciasta.
- Śmietanę tortową ubijamy mikserem do momentu aż będzie sztywna. Za pomocą łyżki dekorujemy nią górę naszego ciasta.
- W celach dekoracyjnych startą na tarce czekoladą posypujemy bitą śmietanę.
- Wstawiamy ciasto do lodówki. Po około godzinie pyszny deser jest już gotowy do spożycia.