Ciasto castella - delikatny, puszysty i wilgotny biszkopt z maślaną nutą

Ciasto castella
Autor: Shutterstock Castella to niezwykle delikatny biszkopt.
łatwy
55 min
10

Ciasto castella to rodzaj miodowego biszkoptu, którego receptura zrodziła się w Japonii, ale znane jest również jako tajwańskie ciasto biszkoptowe. Ciasto nie jest trudne do przygotowania. Aż trudno uwierzyć, że z tak prostych składników, przestrzegając jedynie kilku zasad, można stworzyć coś tak pysznego.

Pulchne i delikatne ciasto castella

Ciasto castella nie jest trudne do przygotowania, ale, jak wspomniałam wyżej, wymaga bezwzględnego przestrzegania kilku zasad. Jeśli je zachowamy w czasie przygotowywania biszkoptu, z piekarnika wyjmiemy niesamowicie puszysty, lekki i jednocześnie wilgotny deser, który smakuje każdemu. Drogi na skróty nie warto wybierać, przynajmniej w tym wypadku;)

  • jajka do ciasta muszą mieć pokojowa temperaturę
  • mąkę należy koniecznie przesiać, aby nabrała powietrza
  • nie przebij białek - piana powinna być puszysta i miękka
  • woda, którą wlewasz do większej blaszki powinna być gorąca, ale nie wrząca - w przeciwnym razie ciasto zbyt szybko wyrośnie, a potem opadnie.

Przepis na ciasto castella:

SKŁADNIKI

  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 szklanki cukru
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki esencji waniliowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować 2 blaszki: jedną większą, a drugą mniejszą - mieszczącą się w większej. Mniejsza blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Jajka wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej, aby miały pokojowa temperaturę. Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek.
  • Masło włożyć do rondla, dodać mleko i miód, podgrzewać aż masło i miód się rozpuszczą. Uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia. Jak tylko składniki się połączą zdjąć z ognia.
  • Mąkę przesiać do miski. Dodać mleko z masłem i z miodem i dokładnie wymieszać rózgą. Gdy ciasto zrobi się jednolite, dodać żółtka i mieszać do połączenia składników.
  • Do białek dodać szczyptę soli i zacząć ubijać. Gdy tylko się lekko spieni dodawać partiami cukier i cały czas ubijać na lśniąca pianę. Zakończyć ubijanie zanim białka zaczną się rozdzielać na "kłębuszki". Piana powinna mieć jednolitą, lekką konsystencję.
  • Wcześniej przygotowane ciasto dodać do białek partiami i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub łopatką. Przelać do mniejszej, wyłożonej papierem blaszki.
  • Wierzch ciasta wyrównać i kilka razy delikatnie stuknąć blachą z ciastem o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  • Blaszkę wstawić do większej, do której należy wlać 3-4 szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody.
  • Tak przygotowane ciasto castella włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 St. C na 1 godzinę.
  • Wyjąć z piekarnika i z blaszki na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej