Ciasto kokosowe z czekoladą: przepis
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Ciasto kokosowe z czekoladą ma sławę przepysznego. Każdy, kto go skosztował, nie szczędzi słów zachwytu. Wypróbuj, a twoja rodzina i znajomi będą zachwyceni! Mówimy, jak zrobić pyszne ciasto kokosowe z czekoladą.
SKŁADNIKI
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 6 jajek
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 1 szklanka oleju
- pół szklanki przegotowanej wody
- pół szklanki mleka
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżka mąki pszennej typ 450
- 1 tabliczka czekolady
- 2 łyżki masła
- ewentualnie wiórki kokosowe i orzechy do przybrania wierzchu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.
- Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać olej, mleko oraz niegazowaną wodę i ponownie zmiksować.
- Następnie dodać przesianą mąkę. Miksować do połączenia się składników.
- Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać 1 łyżkę mąki pszennej oraz wiórki kokosowe. Do drugiej kakao. Każdą część wymieszać dokładnie.
- Ciasto kokosowe przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch wylać ciasto kakaowe i niezbyt dokładnie przemieszać ciasta ze sobą za pomocą trzonka od łyżki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40-45 minut (lub do próby tak zwanego suchego patyczka).
- Ciasto polać polewą przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady i masła.
- Na koniec ozdobić wiórkami kokosowymi i prażonymi orzechami.