Ciasto kokosowe z czekoladą: przepis

2021-03-29
Jak zrobić ciasto kokosowe z czekoladą
Autor: Shutterstock Pyszne ciasto kokosowe z czekoladą ma szczere grono wielbicieli
łatwy
60 min
4

Ciasto kokosowe z czekoladą ma sławę przepysznego. Każdy, kto go skosztował, nie szczędzi słów zachwytu. Wypróbuj, a twoja rodzina i znajomi będą zachwyceni! Mówimy, jak zrobić pyszne ciasto kokosowe z czekoladą.

SKŁADNIKI

  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 6 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka oleju
  • pół szklanki przegotowanej wody
  • pół szklanki mleka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki pszennej typ 450
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 łyżki masła
  • ewentualnie wiórki kokosowe i orzechy do przybrania wierzchu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać olej, mleko oraz niegazowaną wodę i ponownie zmiksować.
  • Następnie dodać przesianą mąkę. Miksować do połączenia się składników.
  • Masę podzielić na pół. Do jednej połowy dodać 1 łyżkę mąki pszennej oraz wiórki kokosowe. Do drugiej kakao. Każdą część wymieszać dokładnie.
  • Ciasto kokosowe przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Na wierzch wylać ciasto kakaowe i niezbyt dokładnie przemieszać ciasta ze sobą za pomocą trzonka od łyżki.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 40-45 minut (lub do próby tak zwanego suchego patyczka).
  • Ciasto polać polewą przygotowaną z rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady i masła.
  • Na koniec ozdobić wiórkami kokosowymi i prażonymi orzechami.