Ciasto czekoladowe z ciecierzycą

2021-03-29
Fern Green, Jessica Oldfield
Ciasto czekoladowe z ciecierzycą
Autor: Deirdre Rooney, Victoria Wall Harris Ciasto czekoladowe z ciecierzycą jest pyszne, a do tego bezglutenowe i wysoko proteinowe. 
łatwy
70 min
4

Ciasto czekoladowe z ciecierzycą jest bezglutenowe i do tego wysoko proteinowe. Aż trudno uwierzyć, że to pyszne ciasto czekoladowe zostało upieczone bez grama mąki pszennej. Ciecierzyca, jako roślina strączkowa nie zawiera glutenu. Porcja 100 g ciasta dostarcza aż 6 g białka. Ciasto czekoladowe będzie smakowało nie tylko osobom na diecie eliminacyjnej, ale także wszystkim tym, którzy powinni zwiększyć ilość białka w swojej diecie. Przepis pochodzi z książki Tylko białko roślinne  z  Zielonej Serii  wydawnictwa  Buchmann. 

Polecamy także ZIELONA SERIA: wyjątkowe książki o zdrowych posiłkach 

SKŁADNIKI

  • 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% podzielonej na cząstki
  • 150 g przesianego cukru pudru
  • 150 g miękkiego niesolonego masła
  • 400 g odsączonej i opłukanej ciecierzycy z puszki
  • 3 średnie jajka
  • pokruszone pistacje i kakao w proszku do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  • Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia.
  • Zblenduj cukier, masło i ciecierzycę do uzyskania gęstej masy. Wlej żółtka i ponownie zblenduj. Dodaj czekoladę, wymieszaj.
  • Ubij białka na sztywną pianę. Połącz je z masą czekoladową i przelej do formy.
  • Piecz przez 35 minut, odstaw do ostygnięcia.
  • Przed podaniem posyp pokruszonymi pistacjami i kakao.
Fern Green, Jessica Oldfield