Ciasto czekoladowe z ciecierzycą
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Ciasto czekoladowe z ciecierzycą jest bezglutenowe i do tego wysoko proteinowe. Aż trudno uwierzyć, że to pyszne ciasto czekoladowe zostało upieczone bez grama mąki pszennej. Ciecierzyca, jako roślina strączkowa nie zawiera glutenu. Porcja 100 g ciasta dostarcza aż 6 g białka. Ciasto czekoladowe będzie smakowało nie tylko osobom na diecie eliminacyjnej, ale także wszystkim tym, którzy powinni zwiększyć ilość białka w swojej diecie. Przepis pochodzi z książki Tylko białko roślinne z Zielonej Serii wydawnictwa Buchmann.
Polecamy także ZIELONA SERIA: wyjątkowe książki o zdrowych posiłkach
SKŁADNIKI
- 200 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70% podzielonej na cząstki
- 150 g przesianego cukru pudru
- 150 g miękkiego niesolonego masła
- 400 g odsączonej i opłukanej ciecierzycy z puszki
- 3 średnie jajka
- pokruszone pistacje i kakao w proszku do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia.
- Zblenduj cukier, masło i ciecierzycę do uzyskania gęstej masy. Wlej żółtka i ponownie zblenduj. Dodaj czekoladę, wymieszaj.
- Ubij białka na sztywną pianę. Połącz je z masą czekoladową i przelej do formy.
- Piecz przez 35 minut, odstaw do ostygnięcia.
- Przed podaniem posyp pokruszonymi pistacjami i kakao.