Ciasto bananowe: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Ciasto bananowe jest bardzo łatwe do przygotowania i smaczne. Warto je zrobić, gdy mamy ochotę na coś słodkiego - na pewno jest zdrowsze niż gotowe słodycze.
SKŁADNIKI
- 25 dag mąki
- 25 dag cukru pudru
- 15 dag masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 dag orzechów włoskich
- 6 dojrzałych, miękkich bananów
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło ucieramy z cukrem pudrem i jajkami na jednolitą masę.
- Obrane banany rozgniatamy widelcem. Łączymy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i dokładnie wyrabiamy.
- Łączymy ciasto bananowe z masą maślano-jajeczną, delikatnie mieszamy całość.
- Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy keksowej.
- Pieczemy nieco ponad godzinę w średnio nagrzanym piekarniku, ok. 160ºC.