Brownie na jogurcie naturalnym: łatwy przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe

Brownie na jogurcie naturalnym: łatwy przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe
Autor: Shutterstock Brownie na jogurcie naturalnym i mące migdałowej z polewą czekoladową
łatwy
30 min
4

Brownie to moje ulubione ciasto. Czekoladowy zakalec zrobił światową furorę nie tylko na świecie, ale również w moim domu. Ostatnio wybieram zdrowsze wersje tego pysznego deseru. Moim największym odkryciem jest wszechstronność mąki z migdałów. Polecam Wam przepis na bezglutenowe brownie z czekoladą!

SKŁADNIKI

  • Na brownie:
  • ¼ szklanki mąki migdałowej lub owsianej
  • ¼ szklanki naturalnego kakao w proszku
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki gorzkiej czekolady, posiekanej (4 uncje)
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego, np. greckiego
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Na polewę:
  • ½ szklanki 4 uncje czekolady deserowej, posiekanej
  • ½ szklanki śmietanki kremówki lub kremu kokosowego lub pół na pół
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • oraz forma kwadratowa 22 x 22 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C, formę do pieczenia posmaruj masłem i odstaw na bok.
  • W małej misce wymieszaj mąkę migdałową, kakao i sól; odstaw na bok.
  • Rozpuść w kuchence mikrofalowej czekoladę i masło lub olej kokosowy. Mieszaj do całkowitego stopienia.
  • Do rozpuszczonej czekolady dodaj cukier, jogurt grecki i wanilię.
  • Dodawaj jajka po jednym, mieszaj aż ciasto będzie całkowicie gładkie i jednorodne.
  • Dodaj suche składniki, mieszaj do momentu połączenia.
  • Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 20 do 25 minut, aż wierzch zacznie pękać, a krawędzie lekko odejdą od boków formy. Próba suchego patyczka nie jest potrzebna. Ciasto jest ciągnące i lepkie także po upieczeniu.
  • Wyjmij z piekarnika i ostudź.
  • Pora na czekoladową polewę. Dodaj śmietanę do małego rondelka i podgrzej na średnim ogniu, aż zacznie bulgotać. Ale nie pozwól jej się zagotować!
  • Śmietanę zdejmij z ognia, dodaj posiekaną czekoladę i wanilię, mieszaj aż mieszanina będzie ciemna i gładka.
  • Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Polewę wylej na ciasto. Wyrównaj powierzchnię i pozostaw do zastygnięcia w temperaturze pokojowej. Lub włóż do lodówki, aby przyspieszyć proces.
  • Wyjmij z lodówki, pokrój i podawaj! Smacznego!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej