Brownie na jogurcie naturalnym: łatwy przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Brownie to moje ulubione ciasto. Czekoladowy zakalec zrobił światową furorę nie tylko na świecie, ale również w moim domu. Ostatnio wybieram zdrowsze wersje tego pysznego deseru. Moim największym odkryciem jest wszechstronność mąki z migdałów. Polecam Wam przepis na bezglutenowe brownie z czekoladą!
SKŁADNIKI
- Na brownie:
- ¼ szklanki mąki migdałowej lub owsianej
- ¼ szklanki naturalnego kakao w proszku
- ¼ łyżeczki soli
- ½ szklanki gorzkiej czekolady, posiekanej (4 uncje)
- 2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego
- ½ szklanki cukru pudru
- ¾ szklanki jogurtu naturalnego, np. greckiego
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Na polewę:
- ½ szklanki 4 uncje czekolady deserowej, posiekanej
- ½ szklanki śmietanki kremówki lub kremu kokosowego lub pół na pół
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- oraz forma kwadratowa 22 x 22 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, formę do pieczenia posmaruj masłem i odstaw na bok.
- W małej misce wymieszaj mąkę migdałową, kakao i sól; odstaw na bok.
- Rozpuść w kuchence mikrofalowej czekoladę i masło lub olej kokosowy. Mieszaj do całkowitego stopienia.
- Do rozpuszczonej czekolady dodaj cukier, jogurt grecki i wanilię.
- Dodawaj jajka po jednym, mieszaj aż ciasto będzie całkowicie gładkie i jednorodne.
- Dodaj suche składniki, mieszaj do momentu połączenia.
- Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 20 do 25 minut, aż wierzch zacznie pękać, a krawędzie lekko odejdą od boków formy. Próba suchego patyczka nie jest potrzebna. Ciasto jest ciągnące i lepkie także po upieczeniu.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Pora na czekoladową polewę. Dodaj śmietanę do małego rondelka i podgrzej na średnim ogniu, aż zacznie bulgotać. Ale nie pozwól jej się zagotować!
- Śmietanę zdejmij z ognia, dodaj posiekaną czekoladę i wanilię, mieszaj aż mieszanina będzie ciemna i gładka.
- Pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Polewę wylej na ciasto. Wyrównaj powierzchnię i pozostaw do zastygnięcia w temperaturze pokojowej. Lub włóż do lodówki, aby przyspieszyć proces.
- Wyjmij z lodówki, pokrój i podawaj! Smacznego!