Brownie na jogurcie naturalnym: łatwy przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe

2021-02-12
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Brownie na jogurcie naturalnym: łatwy przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe
Autor: Shutterstock Brownie na jogurcie naturalnym i mące migdałowej z polewą czekoladową
łatwy
30 min
4

Brownie to moje ulubione ciasto. Czekoladowy zakalec zrobił światową furorę nie tylko na świecie, ale również w moim domu. Ostatnio wybieram zdrowsze wersje tego pysznego deseru. Moim największym odkryciem jest wszechstronność mąki z migdałów. Polecam Wam przepis na bezglutenowe brownie z czekoladą!

Składniki

Na brownie:

¼ szklanki mąki migdałowej lub owsianej

¼ szklanki naturalnego kakao w proszku

¼ łyżeczki soli

½ szklanki gorzkiej czekolady, posiekanej (4 uncje)

2 łyżki rozpuszczonego masła lub oleju kokosowego

½ szklanki cukru pudru

¾ szklanki jogurtu naturalnego, np. greckiego

2 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na polewę:

½ szklanki 4 uncje czekolady deserowej, posiekanej

½ szklanki śmietanki kremówki lub kremu kokosowego lub pół na pół

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

oraz forma kwadratowa 22 x 22 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 180°C, formę do pieczenia posmaruj masłem i odstaw na bok.

W małej misce wymieszaj mąkę migdałową, kakao i sól; odstaw na bok.

Rozpuść w kuchence mikrofalowej czekoladę i masło lub olej kokosowy. Mieszaj do całkowitego stopienia.

Do rozpuszczonej czekolady dodaj cukier, jogurt grecki i wanilię.

Dodawaj jajka po jednym, mieszaj aż ciasto będzie całkowicie gładkie i jednorodne.

Dodaj suche składniki, mieszaj do momentu połączenia.

Wlej ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 20 do 25 minut, aż wierzch zacznie pękać, a krawędzie lekko odejdą od boków formy. Próba suchego patyczka nie jest potrzebna. Ciasto jest ciągnące i lepkie także po upieczeniu.

Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Pora na czekoladową polewę. Dodaj śmietanę do małego rondelka i podgrzej na średnim ogniu, aż zacznie bulgotać. Ale nie pozwól jej się zagotować!

Śmietanę zdejmij z ognia, dodaj posiekaną czekoladę i wanilię, mieszaj aż mieszanina będzie ciemna i gładka.

Pozostaw do lekkiego ostudzenia.

Polewę wylej na ciasto. Wyrównaj powierzchnię i pozostaw do zastygnięcia w temperaturze pokojowej. Lub włóż do lodówki, aby przyspieszyć proces.

Wyjmij z lodówki, pokrój i podawaj! Smacznego!