Biszkopty z czekoladowym kremem mascarpone: sprytny przepis na pyszne ciastka bez pieczenia
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Podłużne biszkopty Lady Fingers lub Savoiardi znajdziecie w każdym sklepie spożywczym. Wystarczy przełożyć je czekoladowym kremem mascarpone i w ciągu kilku chwil wyczarujecie pyszne ciastka z kremem bez pieczenia. Sprytny sposób na efektowny deser! Polecam!
Masz apetyt na więcej? Oto kilka sprytnych przepisów na ciastka bez pieczenia:
Ciastka sezamowe bez pieczenia
Aksamitny sernik kajmakowy bez pieczenia
Banofee pie - pyszne ciasto bez pieczenia
Dwukolorowy sernik z mleka bez pieczenia
Cytrynowiec bez pieczenia - pyszne ciasto na deser
SKŁADNIKI
- 140 g (16-20 sztuk) biszkoptów podłużnych
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 120 g kremu czekoladowo-orzechowego, np. Nutelli, schłodoznej
- 1 tabliczka czekolady deserowej (wybierzcie opakowanie foliowe)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę w opakowaniu foliowym (nie otwieraj opakowania) włożyć na kilka minut do gorącej wody, aby ją rozpuścić.
- Opakowanie z płynną czekoladą wstawić do szklanki. Odciąć jeden rożek.
- Zmiksować serek mascarpone z nutellą oraz połową rozpuszczonej czekolady (resztę zachować na później).
- Tak przygotowany krem przełożyć do rękawa cukierniczego lub za pomocą łyżki porcjować na połowę biszkoptów. Każdy biszkopt z kremem przykryć drugim bez kremu.
- Wierzch biszkoptów ozdobić płynną czekoladą.