Włoskie pączki z budyniem bomboloni [WIDEO]
Bomboloni alla crema to włoskie pączki wypełnione crème pâtissière (rodzajem kremu budyniowego najczęściej czekoladowym lub waniliowym), czasem także zabajone. Pączki w stylu włoskim zwieńczone są także kremem. Natomiast we Florencji bomboloni są miniaturowych rozmiarów i nastrzyknięte dżemem malinowym. Najlepszej jednak naszym zdaniem są pączki z kremem budyniowym. Jak zrobić idealne włoskie pączki z kremem? Podajemy przepis.
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą
Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis
Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe
Zobacz wideo: jak smażyć pączki?
SKŁADNIKI
- 600 g mąki chlebowej
- 40 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 100 g masła
- 4 jajka
- 6 żółtek
- 550 ml mleka
- 150 g cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 cytryna
- 1 laska wanilii
- 1 litr oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru i wymieszaj ze 100 ml letniego mleka. Odstaw.
- W rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.
- Do miski wsyp mąkę chlebową i wymieszaj ją z rozczynem drożdży. Dodaj 50 g cukru, sól i wbij jajka. Zmiksuj lub wyrób ciasto ręcznie. Dodaj rozpuszczone masło i miksuj przez 5-7 minut, aż ciasto nie będzie już przyklejało się do ścianek naczynia.
- Ciasto przykryj i odstaw na 20 minut. Po tym czasie uderz je, aby nabrało powietrza. Rozwałkuj lekko, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- W tym czasie przygotuj krem. Żółtka i 100 g cukru utrzyj do białości. Dodaj 50 ml mleka, 40 g mąki pszennej oraz nasiona wanilii i zmiksuj. W garnuszku zagotuj 400 ml mleka. Gdy zacznie wrzeć, wlej utarte żółtka z cukrem. Gotuj, często mieszając (tak jak budyń), aż masa zgęstnieje. Przykryj folią spożywczą tuż nad powierzchnią kremu i odstaw do ostygnięcia.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1 centymetra. Wycinaj szklanką kółka i odkładaj na oprószony mąką blat.
- Rozgrzej frytkownicę do temperatury 160 stopni. Smaż pączki z każdej strony aż nabiorą ładnego, złotego koloru ok. 3-5 minut z każdej strony. Wykładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
- Gdy pączki lekko przestygną, nadziewaj je kremem budyniowym, na przykład za pomocą szprycy do tortów wkłuwając się z boku.