Urzekające ciasto czekoladowo - serowe z wiśniami
2021-07-22
łatwy
45 min
4
Ciasto czekoladowo - serowe z wiśniami to naprawdę urzekający mariaż wzajemnie uzupełniających się smaków - słodkiej czekolady, delikatnego sernika i kwaskowych wiśni. Idealne na podwieczorek o dowolnej porze roku, bo można je przygotować z wiśniami mrożonymi.
SKŁADNIKI
- Ciasto czekoladowe:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki kakao
- 1 posiekana lub starta na tartce tabliczka gorzkiej czekolady
- Masa serowa:
- 0,5 kg sera z wiaderka na sernik
- 250 g serka mascarpone
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego 40 g
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo:
- ok 400 g wiśni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować ciasto czekoladowe: jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Wlać mleko i olej i wsypać pozostałe suche składniki, utrzeć całość na jednolitą, dość gęstą masę.
- Przygotować masę serową: wszystkie składki umieścić w misce i wymieszać do ich całkowitego połączenia się.
- Wiśnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i wydrylować.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto czekoladowe wyłożyć na dno formy. Można też je nakładać do formy łyżką naprzemiennie z masą serową. Między warstwy ciasta wsypać połowę wiśni. Na nie wyłożyć masę serową. Wierzch posypać pozostałymi wiśniami. Piec ok. 80 min w 180ºC . Po ok 50 minutach pieczenia możemy przykryć ciasto folią aluminiową, aby wierzch się zbyt mocno nie zrumienił.
- Ciasto można udekorować wiśniową frużeliną.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?