Urzekające ciasto czekoladowo - serowe z wiśniami

Urzekające ciasto czekoladowo - serowe z wiśniami
Autor: Shutterstock Kompozycja doskonała - czekolada, sernik, wiśnie
łatwy
45 min
4

Ciasto czekoladowo - serowe z wiśniami to naprawdę urzekający mariaż wzajemnie uzupełniających się smaków - słodkiej  czekolady, delikatnego sernika i kwaskowych wiśni. Idealne na podwieczorek o dowolnej porze roku, bo można je przygotować z wiśniami  mrożonymi.

SKŁADNIKI

  • Ciasto czekoladowe:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 posiekana lub starta na tartce tabliczka gorzkiej czekolady
  • Masa serowa:
  • 0,5 kg sera z wiaderka na sernik
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego 40 g
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo:
  • ok 400 g wiśni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować ciasto czekoladowe: jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Wlać mleko i olej i wsypać pozostałe suche składniki, utrzeć całość na jednolitą, dość gęstą masę.
  • Przygotować masę serową: wszystkie składki umieścić w misce i wymieszać do ich całkowitego połączenia się.
  • Wiśnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i wydrylować.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto czekoladowe wyłożyć na dno formy. Można też je nakładać do formy łyżką naprzemiennie z masą serową. Między warstwy ciasta wsypać połowę wiśni. Na nie wyłożyć masę serową. Wierzch posypać pozostałymi wiśniami. Piec ok. 80 min w 180ºC . Po ok 50 minutach pieczenia możemy przykryć ciasto folią aluminiową, aby wierzch się zbyt mocno nie zrumienił.
  • Ciasto można udekorować wiśniową frużeliną.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej