Sernik czekoladowy z wiśniami. Dawka przyjemności bez pieczenia

Sernik czekoladowy z wiśniami. Dawka przyjemności bez pieczenia
Autor: Shutterstock Sernik czekoladowy z wiśniami bez pieczenia
łatwy
35 min
8

Sernik czekoladowy z wiśniowym topem to łatwa do przygotowania dawka przyjemności. Wiśnie i czekolada tworzą od zawsze udany mariaż smaków, wykorzystywany w cukiernictwie. A sernik z naszego przepisu zrobicie bez pieczenia., bez większych trudności.

SKŁADNIKI

  • Składnik na spód:
  • 200 g herbatników
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 70 g masła
  • Składniki na masę serową:
  • 450 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • Składniki na galaretkę wiśniową:
  • 1 opakowanie wiśni mrożonych (450 gram)
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki. 
  • Połamane herbatnik zmiksować w blenderze lub malakserze, aż powstaną okruszki. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami. Dolać czekoladę (również może być jeszcze ciepła) i dokładnie wymieszać.
  • Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać, lekko dociskać, np. dnem szklanki, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotowanie masy serowej: ser i przesiane kakao zmiksować (można blenderem) na gładką masę. Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać aż powstanie jednolita masa.
  • Śmietankę ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do masy serowej używając szpatułki. Masę przełożyć na spód, wyrównać i włożyć do lodówki.
  • Przygotować galaretkę: zagotować wodę, odmierzyć 250 ml i wlać do garnuszka lub miski. Do gorącej wody wsypać galaretkę (jak na opakowaniu, tylko z połowy porcji wody) i dobrze wymieszać. Na sernik wyłożyć wiśnie - bez rozmrażania i zalać tężejącą galaretką.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej