Sernik czekoladowy z wiśniami. Dawka przyjemności bez pieczenia
2023-01-30
łatwy
35 min
8
Sernik czekoladowy z wiśniowym topem to łatwa do przygotowania dawka przyjemności. Wiśnie i czekolada tworzą od zawsze udany mariaż smaków, wykorzystywany w cukiernictwie. A sernik z naszego przepisu zrobicie bez pieczenia., bez większych trudności.
SKŁADNIKI
- Składnik na spód:
- 200 g herbatników
- 100 g czekolady gorzkiej
- 70 g masła
- Składniki na masę serową:
- 450 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 150 g czekolady gorzkiej
- 150 g czekolady mlecznej
- 150 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- Składniki na galaretkę wiśniową:
- 1 opakowanie wiśni mrożonych (450 gram)
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki.
- Połamane herbatnik zmiksować w blenderze lub malakserze, aż powstaną okruszki. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło roztopić w garnuszku, wymieszać jeszcze ciepłe z okruszkami. Dolać czekoladę (również może być jeszcze ciepła) i dokładnie wymieszać.
- Wysypać okruszki na spód tortownicy i wyrównać, lekko dociskać, np. dnem szklanki, żeby spód był zbity. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotowanie masy serowej: ser i przesiane kakao zmiksować (można blenderem) na gładką masę. Czekolady połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do ostudzenia. Ostudzone czekolady powoli wlewać do sera, intensywnie mieszając szpatułką lub miksując mikserem (można blenderem). Mieszać aż powstanie jednolita masa.
- Śmietankę ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do masy serowej używając szpatułki. Masę przełożyć na spód, wyrównać i włożyć do lodówki.
- Przygotować galaretkę: zagotować wodę, odmierzyć 250 ml i wlać do garnuszka lub miski. Do gorącej wody wsypać galaretkę (jak na opakowaniu, tylko z połowy porcji wody) i dobrze wymieszać. Na sernik wyłożyć wiśnie - bez rozmrażania i zalać tężejącą galaretką.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe