Rogaliki z ciasta mleczno-maślanego - idealne na śniadanie lub podwieczorek

Rogaliki z ciasta mleczno-maślanego - idealne na śniadanie lub podwieczorek
Autor: Shutterstock Drożdżowe rogaliki z mleczno-maślanego ciasta to doskonałe domowe pieczywo
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Rogaliki z ciasta mleczno-maślanego to łatwe do przygotowania domowe pieczywo, które idealnie nadaje się na śniadanie czy podwieczorek. Rogaliki smakują genialnie z powidłami, miodem, białym serem lub dżemem. Popijane kakao dadzą sporo energii na nadchodzące wyzwania dnia.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej luksusowej (typ 550)
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 65 g roztopionego, ostudzonego masła
  • 170-190 ml ciepłego mleka (ilość zależy od mąki)
  • 1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • ½ płaskiej łyżeczki soli
  • rozkłócone jajko albo mleko do posmarowania rogalików
  • mak, sezam, pokruszone orzechy, płatki migdałów do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozkruszyć w sporym naczyniu, dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki, jogurt, 3 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby zaczyn ruszył.
  • Do misy przesiać mąkę, dodać sól, cukier i wymieszać. Dodać rozkłócone jajko, wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło i około 170 ml mleka.
  • Wyrobić gładkie ciasto. Jeśli w trakcie wyrabiania okaże się, że ciasto jest suche, dolać jeszcze trochę mleka. Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie sprężyste, gładkie i matowe (można oczywiście zrobić to mikserem z końcówkami hakowymi).
  • Przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia (powinno znacznie zwiększyć swoją objętość).
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części, uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalny, podłużny placuszek i uformować z niego rogalik - im więcej nawinięć tym rogalik bardziej puszysty. Gdy już cały kawałek ciasta jest zrolowany wygiąć go na kształt rogalika pamiętając o tym, aby końcówka ciasta była pod spodem.
  • Rogaliki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem albo mlekiem i posypać wybraną posypką. Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia - do podwojenia objętości.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wstawiać blaszki pojedynczo i piec około 15 -20 minut do ładnego zrumienienia. Wyciągnąć, przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.
  • Ciasto można przygotować wieczorem, przykryć luźno folią spożywczą i wstawić do wyrastania do lodówki, a rano uformować rogaliki, zostawić je do wyrośnięcia i upiec.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego

Zobacz nasze inne przepisy na domowe pieczywo

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej