Rajski sernik kokosowy siostry Anastazji

Rajski sernik kokosowy siostry Anastazji
Autor: Shutterstock Sernik z dodatkiem mleczka kokosowego jest delikatny i smakuje nieco inaczej niż ten tradycyjny
łatwy
40 min
4

Rajski sernik kokosowy siostry Anastazji jest pyszny, kremowy i aksamitny, a jego przygotowanie niezbyt skomplikowane. Wypróbujcie ten przepis na kokosowy sernik nie bez przyczyny zwany rajskim.

SKŁADNIKI

  • Na spód:
  • 150 g herbatników
  • 50 g mielonych migdałów
  • 85 g masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 110 g cukru
  • 200 g białej czekolady
  • 125 ml mleczka kokosowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • 1 białko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki rozkruszyć (można w blenderze), dodać do nich  migdały i miękkie masło. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść np. dnem szklanki. Wstawić do lodówki.
  • Do twarogu dodać cukier i mleczko kokosowe, zmiksować szybko. Następnie dodać jajka i białko, wiórki i mąkę ziemniaczaną, szybko wymieszać.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dodać do masy serowej i wymieszać. Masę przełożyć na herbatnikowy spód.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 150ºC i piec jeszcze 50 minut. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
  • Wierzch sernika można udekorować czekoladą, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów, ale nie jest to konieczne.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Zobacz galerię z naszymi przepisami na serniki

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej