Rajski sernik kokosowy siostry Anastazji
2021-12-29
łatwy
40 min
4
Rajski sernik kokosowy siostry Anastazji jest pyszny, kremowy i aksamitny, a jego przygotowanie niezbyt skomplikowane. Wypróbujcie ten przepis na kokosowy sernik nie bez przyczyny zwany rajskim.
SKŁADNIKI
- Na spód:
- 150 g herbatników
- 50 g mielonych migdałów
- 85 g masła
- Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu
- 110 g cukru
- 200 g białej czekolady
- 125 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 60 g wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 1 białko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki rozkruszyć (można w blenderze), dodać do nich migdały i miękkie masło. Wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieść np. dnem szklanki. Wstawić do lodówki.
- Do twarogu dodać cukier i mleczko kokosowe, zmiksować szybko. Następnie dodać jajka i białko, wiórki i mąkę ziemniaczaną, szybko wymieszać.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dodać do masy serowej i wymieszać. Masę przełożyć na herbatnikowy spód.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC, piec 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 150ºC i piec jeszcze 50 minut. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
- Wierzch sernika można udekorować czekoladą, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów, ale nie jest to konieczne.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe