Puszyste ciasto na mleku skondensowanym: łatwy przepis z 4 składników

Puszyste ciasto na mleku skondensowanym: łatwy przepis na zawsze udany wypiek
Autor: Shutterstock Puszyste i delikatne ciasto na mleku skondensowanym
łatwy
20 min
4

Ciasto na mleku skondensowanym jest puszyste i pyszne. Ponieważ używamy słodzonego mleka, nie musimy ucierać jajek z cukrem. Proste! Do przygotowania tego łatwego ciasta wystarczą tylko 4 składniki! Mleko, jajka, mąka i masło! Przepis szczególnie polecam początkującym amatorom wypieków domowych!

SKŁADNIKI

  • 1 (400 g) puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 50 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 forma keksowa o długości około 22 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zmiksuj jajka ze skondensowanym mlekiem. Może to chwilę potrwać, ponieważ mleko skondensowane jest dość gęste.
  • Dodaj roztopione masło, mąkę i proszek do pieczenia i mieszaj dalej do uzyskania gładkiej, jednorodnej masy.
  • Przelej ciasto do formy keksowej posmarowanej masłem.
  • Piecz 50 minut w temperaturze 160°C. Zrób próbę suchego patyczka. Wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Po wyjęciu powinien być suchy. Ciasto upieczone!
Jak zrobić kruche ciasteczka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej