Puszyste ciasto na mleku skondensowanym: łatwy przepis z 4 składników

Puszyste ciasto na mleku skondensowanym: łatwy przepis na zawsze udany wypiek
Autor: Shutterstock Puszyste i delikatne ciasto na mleku skondensowanym
łatwy
20 min
4

Ciasto na mleku skondensowanym jest puszyste i pyszne. Ponieważ używamy słodzonego mleka, nie musimy ucierać jajek z cukrem. Proste! Do przygotowania tego łatwego ciasta wystarczą tylko 4 składniki! Mleko, jajka, mąka i masło! Przepis szczególnie polecam początkującym amatorom wypieków domowych!

Składniki

1 (400 g) puszka słodzonego mleka skondensowanego

4 jajka

1 szklanka mąki

50 g masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szczypta soli

1 forma keksowa o długości około 22 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zmiksuj jajka ze skondensowanym mlekiem. Może to chwilę potrwać, ponieważ mleko skondensowane jest dość gęste.

Dodaj roztopione masło, mąkę i proszek do pieczenia i mieszaj dalej do uzyskania gładkiej, jednorodnej masy.

Przelej ciasto do formy keksowej posmarowanej masłem.

Piecz 50 minut w temperaturze 160°C. Zrób próbę suchego patyczka. Wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Po wyjęciu powinien być suchy. Ciasto upieczone!

Jak zrobić kruche ciasteczka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE