Puszyste ciasto na mleku skondensowanym: łatwy przepis z 4 składników

Ciasto na mleku skondensowanym jest puszyste i pyszne. Ponieważ używamy słodzonego mleka, nie musimy ucierać jajek z cukrem. Proste! Do przygotowania tego łatwego ciasta wystarczą tylko 4 składniki! Mleko, jajka, mąka i masło! Przepis szczególnie polecam początkującym amatorom wypieków domowych!
1 (400 g) puszka słodzonego mleka skondensowanego
4 jajka
1 szklanka mąki
50 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
1 forma keksowa o długości około 22 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Zmiksuj jajka ze skondensowanym mlekiem. Może to chwilę potrwać, ponieważ mleko skondensowane jest dość gęste.
Dodaj roztopione masło, mąkę i proszek do pieczenia i mieszaj dalej do uzyskania gładkiej, jednorodnej masy.
Przelej ciasto do formy keksowej posmarowanej masłem.
Piecz 50 minut w temperaturze 160°C. Zrób próbę suchego patyczka. Wbij w środek ciasta drewniany patyczek do szaszłyków. Po wyjęciu powinien być suchy. Ciasto upieczone!