Placek Isaura na dużą blachę - idealny na weekend

Placek Isaura na dużą blachę - idealny na weekend
Autor: Shutterstock Placek Isaura to pyszne połączenie czekoladowego ciasta i masy serowej - sprawdza się w kazdych okolicznościach
łatwy
30 min
6

Przepis na placek  Isaura ma już swoje lata, ale się nie starzeje. Podobnie jak  Lucelia Santos, która wciąż jest obecna w życiu publicznym -  zamieniła tylko karierę aktorską na politykę. Z okazji tego, że została ministrem kultury Brazylii, przypominamy  przepis na ciasto Isaura. Zrób od razu dużą blachę, by nie być niewolnikiem kuchni.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera białego z wiaderka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka + 2 łyżki cukru
  • pół kostki masła
  • budyń śmietankowy
  • 2 łyżki cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: do garnka wkładamy masło, wsypujemy cukier, kakao dodajemy 5-6 łyżek wody i gotujemy wszystko ok 5 minut.
  • Po ostudzeniu dodajemy 4 żółtka; mieszamy. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem miksujemy na koniec dodając pianę z białek. Wylewamy ciasto na blachę.
  • Masa serowa: żółtka oddzielamy od białek.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ucieramy na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo masło i miksujemy, aż składniki się połączą.
  • Dodajemy budyń i partiami ser. Na końcu stopniowo dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z serem.
  • Do formy z ciastem wykładamy masę serową. Widelcem kreślimy esy-floresy.
  • Pieczemy ok 60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 C.
Twaróg - jadalne białe złoto
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej