Pierożki smażone w tłuszczu z morelami
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Karnawałowa tradycja nakazuje, by te ciasteczka były tłuste. Najwyraźniej widać to w tłusty czwartek i ostatki – poprzedzające Wielki Post. Toteż typowe karnawałowe wypieki to często ciastka smażone w głębokim tłuszczu: pączki, faworki, róże karnawałowe. My proponujemy pierożki z morelami smażone w głębokim tłuszczu.
Ser pleśniowy na boczku z morelą moczona w brandy
Ryż curry z morelami i dodatkiem miodu
Jogurtowa owsianka z kiwi i suszonymi morelami
SKŁADNIKI
- 1/2 kg mąki
- 5 łyżek cukru
- 70 g masła
- torebka drożdży instant
- skórka starta z cytryny
- 150 g moreli suszonych
- szczypta soli
- smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele zalać wrzątkiem, odcedzić po 10-15 minutach. Większe owoce przekroić na pół.
- Masło stopić, wystudzić. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, masłem, skórką z cytryny i szczyptą soli, zagnieść na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
- Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm, kieliszkiem wykroić małe krążki. Na środku każdego położyć morelę (lub połówkę moreli), brzegi pierożków dokładnie zlepić.
- Smalec rozgrzać w rondlu, na gorący tłuszcz wkładać partiami pierożki, smażyć na złoto z obu stron. Osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym, przed podaniem posypać cukrem pudrem.